Над 3 000 специалисти по здравни грижи – медицински сестри,

...
Над 3 000 специалисти по здравни грижи – медицински сестри,
Коментари Харесай

Над 3000 медицински сестри излизат на протест на професионалния си празник

Над 3 000 експерти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори - ще излязат на народен митинг на 12 май, когато е Международният ден на сестринството. Те ще изразят недоволството си против ниските хонорари и трупаните с години проблеми, поради които у нас има сериозен дефицит на фрагменти в специалността и отлив на млади експерти, които отпътуват да работят в чужбина незабавно след дипломирането си.

В момента у нас работят към 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките са към 4000, а са нужни още толкоз. Средната възраст на медицинските сестри е 53 година, а на акушерките 51 година

Стандартът отпреди години на един доктор да се падат по 4 сестри от дълго време е загърбен и сега на 1 доктор се пада по по-малко от една сестра.

За последно нарастване на заплатите на медицинските сестри беше заложено в груповия трудов контракт в здравния бранш в края на 2016 година. Тогава възнаграждението на старшата здравна сестра се усили от 560 на 720 лв., а това на редовите медицински експерти по здравни грижи, измежду които сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и други от 520 лв. на 700 лв.. Възнаграждението на експертите по здравни грижи в огромните академични лечебни заведения беше нараснало на 750 лв.. На места в някои по-малки лечебни заведения обаче тези заплати остават непостижими.

Още през октомври предходната година медицинските сестри заплашиха с национална стачка, в случай че не получат съответно финансиране, само че проблемите им по този начин и не намират решение.
Затова в събота те ще излязат на площад “Независимост “, където ще заявят настояванията си. На митинга ще бъде прочетена декларация, която е адресирана до ръководителя на здравната комисия в Народното събрание, министър-председателя и министъра на опазването на здравето.

В нея за залегнали пет съществени претенции:

1. Политическо единодушие за развиване на здравните грижи в България и създаване на национална тактика и проект за деяние до 2021 година

2. Промяна на модела на финансирането на здравната система, която да докара до почтено оценяване на труда ни - стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за страната.

3. Задължително съблюдаване на Колективния трудов контракт, с цел да се реализира диференцирано възнаграждение на труда ни, съгласно добитата подготовка.

4. Ясна визия за кариерното ни развиване - наложително присъединяване на страната и работодателите в кариерното израстване и продължаващото образование.

5. Приемане на стандарти с явен правилник за нужния брой медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, по отношение на броя на пациентите в лечебните заведения, в кабинетите, в лабораториите, децата в детските ясли, градини и учебни заведения, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където поставяме висококвалифициран труд на ръба на оцеляването.

Организатор на митинга е Българската асоциация на експертите по здравни грижи с поддръжката на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето – КНСБ. Подкрепа са декларирали съсловни и пациентски организации. На митинга ще участва и Пол Да Рав - общоприет секретар на Европейската федерация на сестринските асоциации (EFN).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР