Над 200 язовира в страната са опасни за населението, а

...
Над 200 язовира в страната са опасни за населението, а
Коментари Харесай

Над 200 язовира у нас са опасни за хората

Над 200 язовира в страната са рискови за популацията, а 81 от тях са в предаварийно положение. Това демонстрират резултатите от инспекция на Върховната административна прокуратура.
По думите на зам.-главния прокурор Ася Петрова притежателите им с години не са изпълнявали издадените им наставления за ремонт. Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) пък вместо да им наложи наказания, просто им издавала нови наставления. Отговорността за ремонта на стената на язовир "Бели Искър " да вземем за пример се прехвърляла с години сред министерства, Столична община, регионалната администрация и "Софийска вода ".
Зам.-главният прокурор Ася Петрова дефинира работата на Държавната организация за метрологичен и механически контрол като "тежко и укоримо безучастие " и добави, че от организацията се оплакали отнесъвършенства в законовата уредба, които не им разрешавали да подхващат дейности. Според Петрова обаче въпросът бил в компетенцията точно на ръководителя на организацията.
"Считаме, че законовата наредба е задоволително ясно. Освен това се касае за изключителна подготвеност единствено и само на ръководителя на държавната организация да постанова сходни ограничения ", съобщи Петрова.
По мотив язовир "Бели Искър " Ася Петрова добави, че повече от 6 години страната не документирала по надлежния ред правото си на благосъстоятелност върху язовира. Това станало едвам при започване на тази година и все пак ремонт на стената по този начин и не почнал.
"Отговорността за финансирането на тези наложителни ремонтни действия са се трансферира сред министерства, сред Столична община, регионалната администрация и концесионера "Софийска типа "АД ", разясни зам.главният прокурор.
Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че ще бъде предоставено на регионалния шеф на София-област да избере план за ремонта.
Междувременно основният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов за положението на язовирите в страната. По този мотив Борисов е разпоредил на министрите на стопанската система, околната среда и районното развиване, както и на кмета на София, да се вземат ограничения за извършване на наставления.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР