Над 200 петолъчки украсяват новото Народно събрание. Въпреки това от

...
Над 200 петолъчки украсяват новото Народно събрание. Въпреки това от
Коментари Харесай

Петолъчки или цветя: От НС отрекоха да има социалистическа символика в сградата

Над 200 петолъчки украсяват новото Народно заседание. Въпреки това от администрацията на Народното събрание отхвърлят да има социалистическа символика в постройката, заяви bTV.

Точно 216 петолъчки има в постройката на новото Народно заседание. В някогашния Партиен дом, строен за потребностите на Българска комунистическа партия, те са на две места.

В някогашната зала " Георги Кирков ", която е новата пленарна зала, петолъчките са 88 върху 22 колони. В коридорите петолъчките са още повече - 128 върху 32 колони.

 Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Администрацията на Народното събрание обаче твърди в публично писмо до bTV, че това е коринтски жанр, а петолъчките са розетки с венчелистчета.

" Капителите на колоните в пленарната зала не съдържат знаци, свързани с комунистическия режим. Те са създадени в коринтски жанр и са богато орнаментирани с растителни детайли, декоративни фризове и други, споделят чиновниците на Народното събрание.

Според тях, " Абакът, директно легнал над капитела, съставлява композиция от стилно подбрани фризове и в средата на всяка от четирите си страни има цветна розетка, която съставлява цветна пъпка със заоблени форми, изобразена върху шест броя листа и връх ".

 Снимка: Ладислав Цветков, bTV

" Розетката е издаден орнамент, изобразяващ цвете с пет заоблени венчелистчета във форма на звезда ", допълват от парламент.

И са безапелационни - " В постройката на Народното събрание не са видяни знаци, свързани с комунистическия режим ".

Според специалистите обаче това са си типичен петолъчки и като цяло - комунистическа символика.

" От една страна това са житните класове, можем да си го разбираем с идеологията на някогашната комунистическа партия. Разбира се, житният клас носи символиката на земеделието и урожая. От друга - петолъчната звезда, която се намира в горната част на капитела ", изясни пред bTV Николай Ущавалийски, шеф на музея за социалистическо изкуство.

 Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Сградата е запазила общия си дух, счита и Иванка Дикова от Батулци. Тя е била народен представител три мандата - от 1971 до 1986 година. Избрали я като млад агроном от Български земеделски народен съюз.

" И ми се обадиха и споделят - Иванке, ще ставаш народен представител, търсят дами до 30 с 10 години стаж в ТКЗС-то ", спомня си Дикова.

Тя е работила като народен представител без пари, в свободното си време. И пази спомен и за постройката на остарелия, и на новия парламент. Помни и петолъчките, знак на онази ера.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР