Над 2,75 млн. електронни винетки на обща стойност около 183

...
Над 2,75 млн. електронни винетки на обща стойност около 183
Коментари Харесай

Регионалният министър отчете над 2 милиона продадени винетки

Над 2,75 млн. електронни винетки на обща стойност към 183 млн. лева са продадени до 20 април 2019 година 82% от приходите са от таксуване на леки коли до 3,5 т, 3% са от коли с тегло 3,5 – 12 тона, а 15% са купени от тежкотоварни транспортни средства.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по време на чуване в парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление по отношение на решение на Народното събрание за показване на информация за напредъка по въвеждане на електронната система за таксуване.

От началото на месец март напълно по електронен път могат да се подават документи за прекачване на електронна винетка при промяна на регистрационния номер на автомобила. В рамките на една седмица постъпват приблизително по 910 поръчки за пререгистрация, за които се правят инспекции за допустимост в електронните регистри, осведоми още районният министър.

В резултат на открития електронен продан с Агенция " Социално подкрепяне “ са предоставени права за прилагане на републиканската пътна мрежа на близо 200 хиляди автомобила на правоимащи лица.

441 са назначените към този момент чиновници в отдел " Контрол и правоприлагане “ на Национално тол ръководство. Екипите им са направили 277 608 инспекции, при които към 20 април са открити 8325 нарушавания. Платени са 7202 обезщетителни такси, за останалите 1123 са издадени актове за определяне на административни нарушавания. Постъпилите в следствие от контролната активност средства са в размер на 565 195 лева 381 хиляди лева са платени с карта на терминалите в колите.

За задачите на правоприлагането са оборудвани 60 профилирани работни места за чиновници на Агенция " Митници “ на изходите на граничните контролно-пропускателни пунктове.

Разработен е интерфейс за достъп на инспекция за валидността на електронните винетки посредством контролните устройства на пътните патрули на КАТ. Предвижда се тази функционалност да бъде въведена в действителна употреба от 1 юни 2019 година

Успешно минаха стрес тестванията за електронно таксуване на база изминато разстояние, при които е симулирано натоварване аналогично на трафик от 60 000 пътни транспортни средства по републиканската пътна мрежа.

От 15 май стартира деен режим на проби и въвеждане в употреба на тол-системата, като акцент ще бъде обслужването на клиенти, разяснява проф. Олег Асенов – и.д. шеф на Национално тол ръководство. От 8 юни ще стартират и образования на работещите в пунктовете за обслужване. Активно се движи процесът на създаване на стационарни контролни точки. Изградени са 23 нови рамки, 26 са в развой на създаване, а 51 са в развой на правене на документи за издаване на позволение за градеж.

Полагаме старания срокът 16 август за въвеждане на тол системата да бъде спазен. В обсега й ще бъдат включени 10 800 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа, като някои сектори ще бъдат с нулева ставка, сподели още министър Петя Аврамова.

Диалогът с превозвачите по отношение на размера на цените продължава, с цел да се обединим към такива, която да бъдат допустими както за превозвачите, по този начин и за нас, и за АПИ, като средства, с които да се рехабилитират пътища и строят нови в България, разяснява тя.

За транспортните средства сред 3,5 и 12 т, които се употребяват най-масово в страната, е препоръчана най-евтината цена в Европа за да се отбрани дребният бизнес. Тарифите за тежкотоварните коли над 12 т са междинни за Европа. Предвижда се приходите от такси за автобусния транспорт да бъдат същите като от плащаните до момента винетки, като бъде направено преразпределение в бранша посредством използването на правилото " който пътува повече, заплаща повече “.

В средата на май ще бъдат показани предложенията за промени в две наредби на Министерство на регионалното развитие за облекчение на режима на капиталово планиране и строителство. От работните групи към този момент са направени разновидности на промени в Наредбата за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационни системи и Наредба за сервитутите. Предвижда се нужните данни за планиране да бъдат изисквани от общините по длъжностен ред от електроснабдителните, водоснабдителните, газоразпределителните и топлофикационните сдружения, разгласи районният министър на чуване във връзка промени в Закона за устройство на територията, който планува понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР