Над 2,7 млрд. лв. ДДС са постъпили обратно в касите

...
Над 2,7 млрд. лв. ДДС са постъпили обратно в касите
Коментари Харесай

НАП са възстановили без проверки 2.7 млрд. лв. ДДС на коректни фирми

Над 2,7 милиарда лева Данък добавена стойност са постъпили назад в касите на изрядния бизнес без нужда от възлагане на инспекция или проверка. Това оповестиха от приходната организация, като разясниха, че възобновеният налог е с помощта на автоматизирана оценка на внедрената преди няколко години осведомителна система „ Контрол “. 

" Когато сдружението, подало такова искане, е с ниско рисков профил, няма отговорности към бюджета, внася в период дължимите налози и осигуровки, и не на последно място – няма данни за присъединяване в схеми за Данък добавена стойност измами, софтуерът разрешава възобновяване на налог без човешка интервенция и без възлагане на инспекция или проверка ", показват от Национална агенция за приходите.

По същия ред, от внедряването на системата до момента, на правилни компании и физически лица са възобновени над 256 млн. лева корпоративен налог и 61 млн. лева налог върху приходите.

Специализираният програмен продукт на Национална агенция за приходите разрешава и осъществяването на електронни проверки. При тях счетоводни данни се ревизират и проучват отдалечено, без да е належащо да се копира огромен размер документи на хартия. През последните три години Национална агенция за приходите е завършила 830 електронни проверки в страната, които са открили в допълнение над 57 млн. лева дължими налози и осигуровки.

В същото време Национална агенция за приходите регистрира, че акцията за инспекции на декларирани касови наличия във компаниите дава резултати. Само за първите два работни дни на октомври компаниите са обявили над 2,8 млн. лева изплатен дял към притежатели. В момента текат инспекции в близо 1800 предприятия инспекции за така наречен касова наличност и това е довело до интензивно изплащане на дивиденти . Срокът за подаване на декларациите за този вид налози изтича в края на октомври.

До момента данъчните са открили неналичието на над 215 млн. лева в касите на 271 компании. Други 182 компании са заявили, че ще разпределят дял и ще внесат дължимия налог в идващите 20 дни. Проверките на приходната организация не престават, като при тях наличните в касите средства се преброяват, разказват се всички купюри и се съпоставят с посочените в счетоводството.

Друг забележим резултат от контролната акция на Национална агенция за приходите е, че от ден на ден счетоводни адвокатски фирми отхвърлят да вършат противозаконните счетоводни интервенции, свързани с касова наличност, показват от приходната организация.

От Национална агенция за приходите прецизират, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато притежателите на юридически лица правят за сметка на фирмите разноски за персонални цели –  да вземем за пример скъпи покупки, първокласни почивки и други сходни, за които обаче липсват счетоводни документи, или редовно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за активността. Счетоводителите регистрират тези пари като фиктивна касова наличност, само че при инспекция от страна на Национална агенция за приходите парите не могат да бъдат показани. Законът дава опция на юридическите лица да разпределят дял към физическите лица - притежатели, като заплатят дължимия за това 5% налог.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР