Над 2 100 000 000 лева ще са нужни на

...
Над 2 100 000 000 лева ще са нужни на
Коментари Харесай

ЖП-проектът, който ще глътне 2 100 000 000 лева

Над 2 100 000 000 лв. ще са нужни на България за построяването на железопътен кулоар, който да свърже Русе и гръцкия град Солун.

Това удостовери транспортният министър Ивайло Московски пред NOVA. Вчера България и Гърция подписаха меморандум за построяването на коридора, който да свърже р. Дунав, Черно и Егейско море.

Наливат 224 млн. в БДЖ от концесията на Летище София

Синдикат изиска оставката на шефовете в БДЖ

От българска страна коридорът ще минава през Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Свиленград. Модернизацията на съществуващите релси и доизграждането на нужните трасета и уреди в България ще коства 1 070 000 000 евро, по изчисленията на транспортното ведомство.

За съпоставяне, сега задълженията на БДЖ възлизат на към 400 000 000 лв.. - под 1/5 от нужната сума.

Пристанищата от българска и гръцка страна би трябвало да имат така наречен интрамодалност – опцията хора и товари да бъдат прехвърляни от един на различен тип превоз, изясни Московски.

За финансирането на плана предстоят договаряния с Европейска комисия и Европейската централна банка. Възможно той да бъде изпълнен по проекта „ Юнкер” – системата за стратегически вложения, въведена от настоящия ръководител на Европейската комисия, съобщи още транспортният министър.
 ЖП-коридорът към Солун в българската му част. В алено са секторите, които би трябвало да се изградят и модернизират ЖП-коридорът към Солун в българската му част. В алено са секторите, които би трябвало да се изградят и модернизират
При подписването на меморандума за плана през вчерашния ден беше изразено упованието, че модернизирането на пристанищата може да притегли огромни вложители от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други огромни пазари.

„ Бих споделил, че след към 10 години коридорът може да е факт”, съобщи Московски.

Вчера министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в свързващия план ще бъдат поканени също Румъния и Сърбия.

В страни от тематиката за коридора, министърът изрази мнението, че българската железопътна инфраструктура разрешава на влаковете да се движат със 120 км/ч, само че това не е допустимо по доста трасета, които би трябвало да се ремонтират и модернизират.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР