Над 166 милиона лева дължат фирми, свързвани с бизнесмена Христо

...
Над 166 милиона лева дължат фирми, свързвани с бизнесмена Христо
Коментари Харесай

Фирми до Ковачки са натрупали над 166 млн. неплатени осигуровки

Над 166 милиона лв. дължат компании, свързвани с предприемача Христо Ковачки, на двата наложителни стълба на публичното обезпечаване. Това заяви депутатът от " Демократична България " Владислав Панев във Facebook, като се базира на отговор от министъра на финансите Асен Василев.

В справката написа, че 41 сдружения имат непогасени отговорности към държавното публично обезпечаване в общ размер на 109 523 963 лева, от които 62 846 681 лева са главница, а останалото са лихви, които са начислени от 2010 година до февруари 2022 година Освен това 40 сдружения имат непогасени отговорности за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване - Универсален пенсионен фонд и Професионален пенсионен фонд, в общ размер на 56 583 358 лева, от които лихвите са 24 816 562 лева

В листата с сдруженията със отговорности попадат топлофикациите във Варна, Сливен, Перник, Плевен, Враца, Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Брикел ", ТЕЦ Марица 3. Включени са още компаниите " Мина Станянци " АД, " Мина Бели Брег " АД, " Мина Балкан ", " Мин Индъстри " ЕООД, както и " Въгледобив Бобов дол ", " Мини Открит Въгледобив " и " Мина Черноморе ", които се намират в несъстоятелност.

" Проблемът не е единствено за бюджета на публичното обезпечаване, само че и за самите работещи в тези компании. Когато сумите единствено се начисляват, само че не се заплащат, осигурителната база и стаж по първи дирек си текат. Щетата е за Национален осигурителен институт, само че не и за обособения работещ. Не по този начин стоят нещата с втория дирек. Там в случай че няма заплащане, няма и насъбрани вноски. Съответно няма и втора пенсия ", разяснява Владислав Панев. По негови думи неплащането на осигуровки е задоволителна причина Национална агенция за приходите да изиска неплатежоспособност за длъжниците си.

През 2014 г.  в размер на 41 млн. лв.. Тогава миньорите от Бобов дол бяха подложени на натиск от началниците си да поддържат държавното управление като гласоподават за БСП на изборите за Европейски парламент, сподели следствие на Нова телевизия, която излъчи и запис от скандалния инструктаж. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР