Над 160 души загинаха при тежките размирици в Казахстан, ранените

...
Над 160 души загинаха при тежките размирици в Казахстан, ранените
Коментари Харесай

Това бяха други хора: кой плячкосваше и стреляше по улиците на Казахстан?


Над 160 души починаха при тежките безредици в Казахстан, ранените са хиляди. И това са единствено формалните данни. Защо митингите се изродиха в кървави конфликти и от кое място се взеха всичките тези оръжия по улиците на страната?

Само в Алмати жертвите са над 100., предизвикали тежки материални вреди: здания и коли бяха опожарени, а доста магазини - плячкосани.

, удостоверяват очевидци на събитията. Междувременно ситуацията последователно се възстановява: половината от огромните супермаркети още веднъж работят, банкоматите - също, боклукът се събира, чака се да тръгне и градският превоз, споделя пред АРД жителка на Алмати.

" Тези хора не бяха от протестиращите на площада "

Мнозина в този момент се питат по какъв начин стана по този начин, че мирните митинги се изродиха в кървави конфликти. „ Хората, които плячкосваха, не бяха от протестиращите на площада ", твърди дамата, с която са разговаряли репортерите на АРД. Но и тя не знае от кое място е пристигнала тази навалица плячкосващи, нито пък от кое място са се взели оръжията, които тези хора са носели. А лавината от подправени вести още повече затруднява изясняването на картината, прибавя дамата.

Следите от конфликтите в Алмати
Редакцията предлага
По данни на вътрешното министърство в цялата страна по време на размириците са били унищожени над 400 автомобила, в това число и полицейски коли. Освен това са били плячкосани над 100 огромни магазина и банкови клонове, като по предварителни оценки вредите възлизат на близо 180 милиона евро.

От здравното министерство оповестяват за над 2200 ранени, 700 от които са все още на лекуване в болница. Най-малко 6000 са задържаните, като измежду арестуваните има и високопоставени лица - да вземем за пример някогашният началник на тайните служби Карим Масимов. Някогашният доближен на е упрекнат в държавна измяна.

" Всичко е под надзор "

Фактът, че от основни позиции във властовия уред са отстранени и други лоялни на Назарбаев хора, поражда голям брой спекулации за вилнееща вътрешна борба за власт сред елитите. Междувременно президентът Токаев разгласи и други лични промени.

Все още не е ясно какъв брой дълго ще останат в страната задграничните войски от Организацията по контракта за групова сигурност, в която членуват Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Армения. Заместник-министърът на защитата Султан Гамалетдинов още през вчерашния ден изрази вяра за скорошна нормализация на ситуацията в страната: „ Положението на територията на Казахстан се стабилизира. Всичко е под контрола на страната ", увери той.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Казахстан се отхвърля от кирилицата. Не всички са съгласни.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР