Над 1500 души бяха арестувани заради щурма.Бразилската главна прокуратура поиска

...
Над 1500 души бяха арестувани заради щурма.Бразилската главна прокуратура поиска
Коментари Харесай

Прокуратурата в Бразилия разследва Болсонару за щурма на 8 януари

Над 1500 души бяха задържани поради щурма.

Бразилската основна прокуратура изиска в петък от Върховния съд да включи някогашния президент Жаир Болсонару в своето следствие за това кой е подбудил протеста на 8 януари в столицата на страната, заяви АП и news.bg.

Като основа за настояването си прокурорите в неотдавна образуваната група за битка с антидемократичните актове цитираха видео, оповестено от Болсонару във Фейсбук два дни след протеста. Видеото твърди, че новият президент Лула да Силва не е спечелил оспорвания избор, а по-скоро е определен от Върховния съд и бразилските изборни органи.

Самият Болсонару се въздържа от коментар за изборите след поражението си на 30 октомври. Той неведнъж подклаждаше подозрения по отношение на надеждността на електронната система за гласоподаване на нацията в навечерието на вота, подаде искане по-късно за отменяне на милиони бюлетини, пуснати благодарение на машините, и в никакъв случай не се съгласи.

Прокурорите настояват, че Болсонару разгласява видеото след протеста, само че наличието му е задоволително, с цел да оправдае следствието на държанието му авансово. Болсонару го изтри на сутринта, откакто го разгласява за първи път.

Властите разследват кой е разрешил на радикалните поддръжници на Болсонару да щурмуват Върховния съд, Конгреса и президентския замък в опит да анулират резултатите от изборите през октомври. Мишените включват тези, които са платили за превозването на бунтовниците до столицата, и локалния личен състав по сигурността, който може да е стоял настрани, с цел да разреши хаосът да се случи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР