Над 1400 са вече жертвите на труса в Хаити, десетки

...
Над 1400 са вече жертвите на труса в Хаити, десетки
Коментари Харесай

Ужасът в Хаити: над 1400 жертви на земетресението, сега се задава нова катастрофа


Над 1400 са към този момент жертвите на труса в Хаити, десетки хиляди са без покрив над главата си. В тази пагубна обстановка страната е изправена пред ново злополучие: бурята " Грейс " заплашва да аргументи още жертви и опустошения.

След оживели под рухналите здания. Много внимателно багери разчистват руините, защото е твърде вероятно под тях да има затрупани живи хора.

Задава се нова злополука

Спасителите бързат, защото пагубната обстановка може в допълнение да се утежни поради тропическата стихия „ Грейс ", която заплашва да аргументи тежки наводнения. В резултат доста развалени от земетресението здания биха могли да рухнат.

Разрушения след мощното земетресение

, което лиши живота на повече от 200 000 души. Тогава доста от градовете и общините нямаха избавителни проекти за деяние в изключителни обстановки.

Днес картината не е по-различна: има проблеми със снабдяването на потърпевшите региони с най-необходимото, а до някои от тях спасителите въобще не могат да доближат - цели улици или пътища са затрупани след серията от земетресения. И до момента в който филантропичните помощи занапред започват, страната е изправена пред ново злополучие - тропическата стихия „ Грейс " заплашва да аргументи още жертви и опустошения.

Обилните превалявания към този момент започнаха

Междувременно броят на жертвите на земетресението надвиши 1400, а най-малко 7000 души са ранени. Най-пострадали са регионите в югозападната част на страната.
Редакцията предлага
Болниците са препълнени

Земетресението със мощ 7,2 по скалата на Рихтер провокира и голям брой земни свличания. Епицентърът на труса е на 125 километра западно от столицата Порт-о-Пренс. По публични данни рухналите здания са повече от 7000, а други към 5000 са мощно развалени - лечебни заведения, учебни заведения, църкви, офис-сгради. Над 80 000 къщи са разрушени или тежко развалени, десетки хиляди фамилии са останали без покрив над главата си. Лекари сигнализират, че в лечебните заведения към този момент нямат потенциал да одобряват повече пациенти. А пострадали не престават да пристигат.

Изпълнителната директорка на УНИЦЕФ Хенриета Фор уточни като цели здравното обслужване и обезпечаването на чиста питейна вода и заслон за потърпевшите от бедствието. Положението в допълнение се утежнява от локални враждуващи незаконни банди, които затрудняват достъпа на спасителите и филантропичните служители до тежко потърпевшите региони. И всичко това на фона на проблемите на страната в борбата против пандемията - дотук в Хаити са получили едва 500 000 дози от ваксините срещу Ковид-19.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
" Животът в Истанбул към този момент не е същият ": страхът от пагубно земетресение
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР