Над 134 хил. лв. са наложените санкции на Стъкларския завод

...
Над 134 хил. лв. са наложените санкции на Стъкларския завод
Коментари Харесай

Стъкларският завод отнесе глоби за над 134 хил. лв.

Над 134 хиляди лева са наложените наказания на Стъкларския цех за нарушение на екологичните правила. Това сочат докладите за активността на РИОСВ-Пловдив от началото на 2016-а до ноември 2018 година. Глобите са най-вече поради пещ в предприятието, работеща без монтаж на пречиствателно оборудване. Има санкции и за превишаване нормите на азотен оксид, излиза наяве от докладите.

През 2016 година при планова инспекция екоинспекторите глобяват стъкларски цех „ Дружба ” с 40 хиляди лева Те откриват, че пещ в предприятието работи без монтаж на пречиствателно оборудване с керамични детайли и без документално удостоверение от екоинспекцията за осъществяване на изискванията и условията по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

За установени превишения на нормите на азотен оксид на две ванни пещи в завода са наложени настоящи наказания от 3860 месечно.

Тогава от „ Дружба ” обявиха пред медии, че са почнали преписки с Министерство на околната среда за слагане на съвременни пречиствателни системи, само че процедурата лишава време.

Година по-късно, през август 2017 година, заводът получава глоба от 40 хиляди лева за неизпълнено изискване в комплексното позволение.

До ноември 2018 година докладите за контролната активност на РИОСВ-Пловдив демонстрират, че през август м.г. на „ Би Ей Глас България ” АД е формирано наказателно разпореждане за 50 хиляди лв. за това, че не извършва условия в Комплексно позволение. Няколко месеца по-късно, през ноември, стана ясно, че предприятието е отнесло настояща месечна глоба в размер на 868, 19 лв.. При инспекция е открито, че заводът изпуска отпадъчни газове от ванна пещ с централизация по индикатор азотни оксиди над нормата, избрана в Комплексното позволение.

ОТ КАКВО съдебна експертиза ПРАВИ СТЪКЛОТО

Основните първични материали за производството на стъкло са сода, която се доставя от „ Солвей България ”, и пясък, който идва от " Каолин " АД. В софтуерния цикъл се употребяват и така наречен трошки (счупено стъкло). В пловдивския цех има апаратура за отнасяне на трошките. Другите първични материали, които се употребяват в индустриалния развой, са варовик, доломит, фелдшпат и сулфат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР