Над 1200 паркоместа в столицата, особено в центъра са заети

...
Над 1200 паркоместа в столицата, особено в центъра са заети
Коментари Харесай

Ще освободят ли чиновниците 1200 паркоместа в столицата?

Над 1200 паркоместа в столицата, изключително в центъра са заети от държавни и общински институции, сигнализираха от " Спаси София ". Особено сериозен е казусът в центъра, където дефицита тук-там за паркиране е най-сериозен, а пространството - мощно лимитирано. Данните за големия размер на казуса идват след импортиран отчет на Бонев за понижаване на служебните абонаменти на институциите, с което ще се вкара ред в паркирането, ще се постави завършек на привилегиите за служителите и ще се обезпечат стотици спомагателни места за софиянци.

Освен че заемат местата, институциите не заплащат за това и Общината губи милиони всяка година, казусът е извънредно сериозен заради обстоятелството, че множеството места за паркиране се намират в парцели, които са общинска благосъстоятелност и в границите на Синя и Зелена зона. " Институциите нямат нормативно съображение по този начин жестоко да заграбват и ограждат общински парцели, освен това без да заплащат за това или да имат подписан контракт с ЦГМ.” съобщи общинският консултант Борис Бонев.

Като образци той уточни паркингите към Министерство на стопанската система, зад Министерски съвет, Върховен административен съд и Върховен касационен съд, които са окупирали тротоара пред тях, дъгата към храм-паметника „ Св. Александър Невски”, където гратис паркират чиновниците на Столичната община и Народното събрание... Според съветника от Спаси София, още по-скандални са институциите, които в безусловно нарушаване на закона лишават и от време на време физически заграждат за себе си цели улици, които са общинска благосъстоятелност.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
За да ограничи кошмарния трафик в София, Столичната община с...

Общинският консултант добави, че произволът в паркирането освен понижава паркоместата за живущите, само че и индиректно спомага за мръсния въздух, грозната и рушаща се градска среда и тапите. „ Вместо с персонален образец да предизвикват екологични форми на напредване, институциите спомагат за едни от най-сериозните проблеми на града ни. Това изрично би трябвало да спре посредством уравновесена политика за внасяне на ред и правдивост в паркирането, изключително в центъра”, съобщи Бонев.

Той означи, че от " Спаси София " не един път са алармирали за казуса. С освобождението на служебни места на институциите ще се обособят над 600 нови места в Синя зона за прилагане от живущи и приходящи. Това е голям запас - към 12% повече места, по отношение на наличните сега, което значително ще усъвършенства обстановката с паркирането, посочи Бонев. " Практически без никакви разноски ще осигурим потенциал що се касае за един огромен етажен паркинг в центъра, по тази причина приканвам всички политически сили в Общинския съвет да поддържат рационалното ми предложение, което е в полза на софиянци”, добави той.

По време на конференция пред Министерството на стопанската система Борис Бонев персонално съобщи писмо на Министъра на стопанската система, с което приканва служебния министър Кирил Петков непринудено да се откаже от 40-те паркоместата към постройката на Министерството.

„ Убедени сме, че единствено с персонален образец институциите могат да покажат, че поръчките на служебното държавно управление за започване на нужната смяна и нормализация на публичния контракт не са единствено празни думи. Поради тази причина от екипът на „ Спаси София” през днешния ден ще внесем писма във всички министерства с апел да се откажат от привилегированите паркоместа.”, съобщи самостоятелният общински консултант.

" Очаквам и разгадавам, че служебните министри и служебният министър-председател, поради поръчката им за нов морал и нов метод на ръководство, ще одобряват драговолно тази самодейност и ще потвърдят, че и за толкоз значима тематика като тази за потребление на градското пространство, те ще имат волята да наложат това да се случи и тези паркоместа да бъдат отстранени от обществените пространства ", заключи Бонев.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР