Над 120 хил. души са засегнати от сегашната офанзива на

...
Над 120 хил. души са засегнати от сегашната офанзива на
Коментари Харесай

В Сирия хиляди бягат към границите с Йордания и Израел заради новата атака на режима

Над 120 хиляди души са наранени от сегашната атака на сирийския режим в южната част на страната, близо до границите с Израел и Йордания съгласно организации, наблюдаващи спора, а Организация на обединените нации се притеснява от нова злополука, заяви " Ройтерс ".

Офанзивата с поддръжка на Русия, южно от Дамаск, зече изтласка десетки хиляди към границите с двете страни - в това число към окупираните от Израел Голански възвишения - и това продължава от 19 юни насам, споделя Сирийският център за наблюдаване на човешките права. Организацията, основана в Лондон, е измежду дребното източници на информация какво се случва в последните размирен региони.

И Израел, и Йордания към този момент споделиха, че няма да пуснат бежанците, които вървят към границите им. Йордания към този момент е подслонила 650 хиляди души.

Според комисариата на Организация на обединените нации за човешките права има огромен риск доста цивилни да се окажат в капан, заклещени сред държавни сили, размирен групи и бойци от " Ислямска страна ", които към момента имат наличие в района, и ще се повтори картината от Източна Гута. Последният регион няколко години бе анклав на сирийски бунтовници, сражаващи се против режима на Башар ал Асад, преди да стартира акцията си по отвоюването му в края на предходната година.

В средата на 2017 година Съединените щати, Русия и Йордания се договориха за опит за " деескалация " в региона. Когато обаче силите на Асад подхванаха акцията против региона на Дараа в Южна Сирия, Съединени американски щати единствено предизвестиха за " съществени последици ", само че уведомиха бунтовниците, че не могат да чакат помощ - информация, в началото обявена от уеб страницата " Ал Монитор " и през днешния ден доказана от " Ройтерс ".

Над 6 млн. души са вътрешно разселени, а над 5.5 млн. - бежанци отвън Сирия, откогато спорът стартира през март 2011 година

Помощ, само че не и леговище

Израелски медии оповестиха в първите часове след предизвестията на Сирийския център за наблюдаване на човешките права, че армията на страната към този момент оказва подпомагане на бягащите от сраженията. Според в. " Джерузалем пост " е изпратена храна и друга помощ за бежанците, само че те няма да бъдат позволени.

" Йордания доближи потенциала си за приемане на бежанци, " сподели и външният министър на страната Айман Сафади пред " Ал Джазира ".

Хуманитарната помощ в сирийската част на Голанските възвишения, с цел да помогне на цивилните, избягали от боевете в южната част на Сирия, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

На фрагменти, оповестени от армията, се вижда по какъв начин мотокар разтоварва палети с помощи. Те включват 300 палатки, 28 тона храна, лекарства, здравно съоръжение, обувки и облекла. Министърът на енергетиката Ювал Стайниц споделя, че Израел ще продължи да прави каквото е належащо, с цел да помогне, само че е огромна паника, че Иран се пробва да трансформира Сирия в челен пост против Израел.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1376)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР