Над 100 деца посещават центъра за деца с аутизъм в

...
Над 100 деца посещават центъра за деца с аутизъм в
Коментари Харесай

Над 100 деца с аутизъм посещават финансиран от България център в Охрид

Над 100 деца посещават центъра за деца с аутизъм в Охрид, който е финансиран от българското държавно управление. Страната ни е ангажирана с поддръжката на обществени начинания в Република Северна Македония (РСМ) и финансира планове в поддръжка на хора със специфични потребности.

По програмата на министерството на външните работи " Българска помощ за развиване " в югозападната ни съседка са построени два дневни центъра за деца с аутизъм - в Скопие и в Охрид.

Центърът в Охрид отваря порти през есента на 2019 и работи с поддръжката на България, споделя Ангела Чинковска, рехабилитатор в центъра.

" Благодарение на това стартира работата на този център "

Посолството ни в РСМ оказва помощ финансово, " с цел да може 30 фамилии да водят децата си на гратис лекуване тук и цяла година да може да работим върху техния прогрес ", изясни Чинковска

Центърът разполага с съвременно обзаведени кабинети. Има и стая с мултимедии с образна симулация при работата с деца с аутизъм.

" За момента имаме към 100 деца, които първо се подлагат на ранна намеса. Ранната намеса обгръща децата до 6-ата им година. Правим проект за работа и въз основа на този проект работим самостоятелно "

През последните години България поддържа интензивно обществени начинания в РСМ, като финансира планове в поддръжка на хора със специфични потребности.

През последните два дни по подобен план, финансиран от българското външно министерство в югозападната ни съседка беше открита първата работилница за хора от уязвими групи.

В събитието участваха 30 души, подготвени от български лектори, в основаването на фешън сбирка, щемпел върху текстил и тъкане на мъниста. През идващите месеци плана ще продължи с провеждането на още две работилници.

 Посланик Ангел Ангелов откри на 28 април 2022 година работилница за лица от уязвими категории в границите на план „ Еснаф неудържими “. Снимка: Министерство на външните работи
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР