Над 10 200 са подадените проектни предложения по първите две

...
Над 10 200 са подадените проектни предложения по първите две
Коментари Харесай

Над 10 200 проекта за по-малко от пет месеца са подадени от фирми по Плана за възстановяване

Над 10 200 са подадените планови оферти по първите две процедури от Плана за възобновяване и резистентност по линия на Министерството на нововъведенията и растежа – " Технологична рационализация " и " ИКТ решения и киберсигурност ", оповестяват от пресцентъра на Министерството на нововъведенията и растежа.

Те са на обща стойност над 765 млн. лева, сочат данни на Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност " към министерството на Александър Пулев.

По първата отворена процедура за България по Плана за възобновяване " Технологична рационализация “ - бяха подадени 2537 планови оферти за 633 841 469 лева безплатна финансова помощ при предстоящи 1300-1400 плана. Общата стойност на декларираните средства е над 1 милиарда лв.. Кандидатстването стартира на 22 юли 2022 година и завърши на 21 септември 2022 година. Бюджетът на процедурата е в размер на 260 млн. лева и е ориентирана към микро-, дребните и междинни предприятия. Документите се подаваха напълно онлайн през системата ИСУН 2020. След първата фаза, за оценка и класиране не престават 2000 компании. Преди Нова година МИР ще разгласи фирмите, които ще получат финансиране от Плана за възобновяване по линия на министерството.

Мярката ще подкрепи бизнеса в закупуването на нови уреди и машини в индустриални предприятия за обновяване и рационализация на техническия им парк. Това са най-вече индустриалните компании – за медикаменти, медицински произведения и уреди, компютри или оптични материали, храни, питиета, дрехи, предприятия, които се занимават със събиране на боклуци или с преработване на материали, кино и телевизионни студиа, радиостанции, малките екрани и осведомителни организации, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна активност. За микро-предприятия общата безплатна сума може да бъде до 180 хиляди лева, за дребни предприятия - до 350 хиляди лева, а за междинни – до 700 хиляди лв..

Общо 7689 планови оферти бяха подадени по втората отворена процедура от Плана – " ИКТ решения и киберсигурност " за над 146 млн. лв.. Кандидатстването по мярката стартира на 17 октомври 2022 година и завърши на 19 декември 2022 година. Бюджетът на процедурата е 30,6 млн. лв.. По нея българските компании могат да получат грантове от 3000 лева до 20 000 лева, като няма да се постанова съфинансиране. Със средствата ще могат да се покриват разноски за основаване на корпоративни уеб страници, мобилни приложения, онлайн магазини, цифров маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес разбори, онлайн образования на чиновници и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за шерване на информация. Ще се финансират още повишение на киберсигурността, както и програмен продукт за усъвършенстване на управническите решения, отбрана на информацията в местни мрежи и други

На 12 декември за публично разискване бе оповестена и трета процедура по ПВУ - за " ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила " с бюджет от 200 млн. лв.. Тя е за създаване на фотоволтаични системи – така наречен слънчеви панели и акумулатори за локално предпазване на сила, а самата сила ще се създава за лична приложимост, без да може да се препродава. 50% от инвестицията ще се финансира през Плана за възобновяване. За тях ще могат да аплайват с изключение на микро-, дребни и междинни предприятия, само че и такива със заети до 499 лица или с до 1500 души.

Последната за тази година – четвърта - процедура е за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност на стойност от 120 млн. лв.. Общественото разискване по нея завърши на 2 декември, а до дни се чака да бъде отворена за кандидатстване от компании, получили „ Печат за високи достижения “ от Европейска комисия, за които финансирането в предходния програмен интервал не е стигнало.

За рекордно къс период – сред 40 и 50 дни - бяха утвърдени и двете европрограми на министерството, отвън Плана за възобновяване. Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " 2021-2027 година с бюджет 3 милиарда лева бе изпратена в Брюксел на 16 август и утвърдена от Европейска комисия на 3 октомври и Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна " 2021-2027 година с бюджет от 2,14 милиарда лева – изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември. Само по двете нови стратегии дружно министерството на нововъведенията ще ръководи общо над 5 милиарда лева за интервала 2021-2027 година. Те ще финансират стремително създаване и внедряване на нововъведения, както и въвеждането на научни разработки и тяхната комерсиализация в производствата и дейностите на компаниите. Още след 1 януари стартира поетапно отваряне на обособените стратегии за кандидатстване. То става единствено електронно през системата ИСУН (https://eumis2020.government.bg/), а повече информация е оповестена на уеб страницата на Министерството на нововъведенията и растежа (https://www.mig.government.bg/)

Минималният размер на декларираното безплатно финансиране на самостоятелен планове по процедурата " Технологична рационализация за дребни и междинни предприятия “ бе на стойност 50 000 лева, а оптималният подобен е диференциран според от категорията на предприятието както следва: 200 000 лева за микропредприятия; 350 000 лева за дребни предприятия и 600 000 лева за междинни предприятия.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР