Над 1 млн. уйгури са депортирани в тайни китайски лагери

...
Над 1 млн. уйгури са депортирани в тайни китайски лагери
Коментари Харесай

Ужасяващите лагери в Синцзян: Как Китай превъзпитава уйгурите


Над 1 млн. уйгури са депортирани в секрети китайски лагери за превъзпитание. Съдбата на тези хора зависи от скалъпени правосъдни процеси и цялостен произвол. Достатъчно е да имат Корана, с цел да " изчезнат безследно ".

" Там е извънредно, лишават ти и последната независимост ", споделя дамата, която избира да остане анонимна. Тя е от уйгурския самостоятелен район Синцзян в Северозападен Китай и е била интернирана в лагер за превъзпитание. В културно и етническо отношение уйгурите са по покрай съседите си в Казахстан или Киргизстан, в сравнение с с болшинството етнически китайци. Уйгурите от години се стремят към по-голяма самостоятелност, заради което са подложени на дискриминация, тормоз и цялостен надзор от комунистическото управление на страната.

От края на 2016 година китайското управление в допълнение втвърди метода си към уйгурите. Оттогава в страната съществува мрежа от изправителни лагери и затвори, в които – по преценка на правозащитни организации – са интернирани минимум 1 милион души. Освободените от тези лагери хора остават под непрекъснатото наблюдаване на управляващите.

Измислени и скалъпени обвинявания

Китайското държавно управление назовава лагерите за интерниране „ доброволни центрове за професионална подготовка “, само че в реалност заточаваните в тях уйгури биват принуждавани да се отрекат от личната си вяра и просвета и да учат езика на китайското болшинство - мандарин.
 Местонахождението на тези три лагера е потвърдено
Местонахождението на тези три лагера е потвърдено

Ексклузивно изследване на Дойче Веле сподели, че основанията за задържане постоянно са изцяло случайни или измислени: един открит в домашната библиотека Коран е задоволителна причина индивидът да.

В някои случаи интернираните са заставяни сами да си изберат провинението, поради което са задържани. Една жена, минала през подобен лагер за превъзпитание, описа на Дъждовни води, по какъв начин от лист с общо 75 „ действия " са я предиздвикали да си избере едно, обясняващо задържането ѝ. Според други някогашни пандизчии, в листата с „ провиненията “ попадали най-обикновени неща, като носенето на кърпа, произнасянето на молебствия или съществуването на близки в чужбина.

„ Казах им, че не съм направила нито едно от тези неща, само че те ме заплашиха да ме оставят в лагера, до момента в който не си избера най-малко едно от листата “, споделя дамата, която в този момент живее в прилежащ Казахстан. Най-вероятно китайските управляващи са ѝ разрешили да напусне страната след оказан напън от близки на арестуваната и държавното управление на прилежащата страна.

След като си изберат „ нарушение “ от листата, пандизчиите минават през скърпен развой при затворени порти без право на отбрана или опция да оспорват решението. След произнасянето на присъдата, пандизчиите по предписание ги принуждават да изрекат на глас, че съжаляват за провинението си и дават обещание, че това повече няма да се повтаря.

Присъди от 10 и повече години

Най-дълги присъди – от 10 и повече години – получавали пандизчиите, които си избирали религиозни „ прегрешения “ от листата, като да вземем за пример постоянното изговаряне на молебствия.
Редакцията предлага
Това са и хората, които след това най-редовно изчезвали безследно. Никой по този начин и не може да каже какво тъкмо се е случило с тези хора. Както сподели един от очевидците, разговаряли с Дъждовни води: „ лагерите за превъзпитание не са място, на което можеш да задаваш въпроси “. 

Четиримата някогашни лагерници, с които Дъждовни води е провело голям брой изявленията в продължение на няколко месеца, са били в. Екипът от проверяващи публицисти на Дъждовни води е съумял да локализира трите изправителни лагера благодарение на сателитна техника и общодостъпни информации, като да вземем за пример разгласи за публични поръчки.

Липсата на съществени разминавания в показанията на четиримата очевидци приказват за това, че показните правосъдни процеси в Синцзян евентуално са мощно публикувано събитие. Но и отвън трудовите лагери уйгурите нямат никакъв късмет да получат обективна правосъдна присъда, счита Райън Тъм от Университета в Нотингам, Англия. Той споделя: „ Тези хора са изложени на произвола на бюрократи и партийни дейци, които имат властта да ги изпратят на изгнание ".

Как Пекин се грижи за " щастието на уйгурите "

Уйгурите са под непрекъснато наблюдаване

Всички досегашни запитвания на Дъждовни води до китайското посолство в Берлин и до външното министерство в Пекин остават без отговор. Китайското дипломатическо посланичество в Берлин изпрати единствено един линк към декларация, поместена на уеб страницата на посолството в края на 2019 година. Тя е озаглавена „ Някои обстоятелства по тематиката Синцзян “.

В документа се твърди, че в Синцзян не съществуват никакви лагери за интерниране, а единствено центрове за професионална подготовка. Те помагали на хората с „ терористични и екстремистки настройки да се отърват от тях още преди да са съумели да нанесат съществени вреди “. Целта била тези хора да „ бъдат върнати в правия път, да бъдат предпазени от тероризма и екстремизма, като им се откри сигурна работа и се усъвършенства качеството им на живот ", тъй че да могат да „ живеят щастливо ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР