Над 1,9 милиона души в североизточния индийски щат Асам останаха

...
Над 1,9 милиона души в североизточния индийски щат Асам останаха
Коментари Харесай

Над 1,9 милиона души в индийския щат Асам бяха оставени извън регистъра на гражданите

Над 1,9 милиона души в североизточния индийски щат Асам останаха отвън оповестения през днешния ден указател на жителите и може да бъдат арестувани, в случай че не са в положение да потвърдят поданството си, съобщи ДПА.

За имащи право да бъдат включени в регистъра, са приети общо 31,1 млн. заявители, до момента в който над 1,9 млн., в това число тези, които въобще не са подали заявки, са останали отвън него, заяви в "Туитър " щатският Национален указател на жителите.

Регистърът се обновява за пръв път от 1951 година, а задачата е да се съберат данни за незаконната имиграция от прилежащ Бангладеш. Според критици това е упражнение на държавното управление на хиндуистката националистическа Индийска национална партия (Бхаратия Джаната), ориентирано против мюсюлманското население на Асам, а търсенето на бангладешки имигранти е единствено претекст. В оповестена през юли предходната година чернова на тези данни посоченият брой оставащи отвън регистъра беше 4 млн. души, само че в обнародваната през днешния ден дефинитивна версия той е понижен на половина.

Щатските управляващи обявиха, че хората, останали отвън регистъра, няма да бъдат обявявани за чужденци, до момента в който не бъдат изчерпани всички законови варианти.

Според държавното управление на Индия в североизточните й щати са се заселили стотици хиляди мигранти от Бангладеш, което поражда напрежение с локалните в района. Нелегалните имигранти ще бъдат изпращани в центрове за задържане и след това депортирани в Бангладеш, обявиха управляващите.

Дака отхвърля изказванията на Индия, че на територията на щата Асам обитават бангладешки жители, заяви ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР