Над 1,5 млн. лева са изпратили дарители по сметка на

...
Над 1,5 млн. лева са изпратили дарители по сметка на
Коментари Харесай

След новините: Защо се бавят помощите за пострадалите от потопа в Карловско?

Над 1,5 млн. лв. са изпратили донори по сметка на община Карлово в помощ на потърпевшите хора в карловските села, които бяха сполетяни от водно злополучие на 2 септември тази година. Други над един милион лв. са събрани през разнообразни дарителски начинания. До момента обаче засегнатото население, което загуби домове, мебелировка, животни в наводнените села Каравелово, Богдан, Слатина и Войнягово, не е получило нито лев от тези пари. В момента четвърта комисия минава по домовете, с цел да направи следващия оглед и да дефинира финално вредите.

Кал и кал. Това остава в Каравелово след потопа на 2-и септември. Днес в горната част на селото се чуват само моторни резачки и преминаващи тежкотоварни камиони. На улица " Еделвайс " съвсем не се виждат хора. Тези, които сами са съумели да създадат ремонт на къщите си, са изключения.

Иван Ечков: Гледаме единствено да отулим етажа, щото като пристигна зима снегът вътре ли да го вкараме, дъждът...

Павлина: Ей това е дървото, което беше препречило входа на къщата.

Павлина Балтова също стяга къщата си за зимата. В този сложен миг ѝ подава ръка семейство от Пловдив, което ѝ донесло мебели.

Павлина Балтова: Коки се споделя дамата, има наследник. Обзаведе ми всичко, мебелите са прелестни, нямам думи, всичко което ми трябваше, машина която ми трябваше да си шия, тя ми е достави.

Бедствието отприщва вълна от съпричастност в цялата страна. По сметката на община Карлово изпращат пари както огромни компании, по този начин и възпитаници, чиновници, пенсионери, даже манастири. Средства постъпват и посредством СМС-и в ДМС акцията в поддръжка на потърпевшите хора. А те се питат на прага на зимата за какво още не са получили нито лев от събраните суми.

Павлина Балтова: Хората почнаха кой по какъв начин може да се избавя, на следващия ден ще завали дъжда, снега, всеки чакаше с вярата, че ще може някой лев да получи от дарителските сметки, общината чака, какво чака – зимата ли да пристигна, пролетта ли да пристигна, в случай че страната беше реагирала, до в този момент трябваше хората да са си в домовете.

Наводнените напълно или отчасти къщи в карловските села са над 200. Цяла България реагира с непринуден труд или финансова помощ съвсем незабавно. И до този миг със събраните средства бедствието можеше да се трансформира в избледняващ спомен. Но... милионите към момента си стоят по сметките, едвам неотдавна община Карлово образува публичен съвет, който да подсигурява бистрота при изразходването им. Но даже настъпващата зима не може да форсира помощта за хората. Тепърва ще се прецизират критериите да компенсациите, разгарят се разногласия сред кметовете.

Николай Цветков – зам.-кмет на Карлово: В първия аршин влизат изцяло разрушените къщи, във втория къщи които са отчасти разрушени, само че подлежат на срутване, в третия са къщите които са наранени, имат унищожена мебелировка, и четвърти – наводнени дворове и икономически здания и бутнати огради, сега е образувана комисия, защото се появиха подозрения, че къщите които са, дадени по описите не са прецизен брой.

Хората в Каравелово също така виждат нередности при сформирането на публичния съвет и метода, по който се вземат решенията.

Ани Иванова: 13 индивида са държавни чиновници, и локална власт, 8 индивида са представители на локалното население. Те нямат болшинство, критериите не са гласувани, те са спуснати още веднъж от горната страна от Общински съвет в Карлово.

Иван Ечков: Държавата ни е слаба като почнеш от кметовете, никой не е пристигнал да те пита по какъв начин си, имаш ли потребност, най-малко с богатства приказка да те успокои, да ти даде кураж, безсърдечие.

И до момента в който комисиите, основани от локалната власт, вършат следващия си оглед, донори от цялата страна стартират да губят доверие в институциите и избират да отидат на място при потърпевшите.

Павлина Балтова: Те желаят всичко, което го носят като суми, като пари да го дарят персонално на хората, не желаят да го внасят в сметките. Аз не чакам от там нищо, тъй като два месеца хората са без порти, без прозорци.

Ани Иванова: Правим описи, кой какво е получил, изпращаме на донорите, те фактически идват с персонален превоз, носят което е скъпо за нас, тъй като човешкия контакт е доста скъп.

Събраните през разнообразни неправителствени организации и БЧК средства надвишават 1 млн. лв.. Някои от организациите към момента изчакват окончателните данни от община Карлово, други са решили да създадат свои публични препоръки за разпределение на средствата.

Таня Георгиева – шеф на БЧК-Пловдив: Около 860 лв. ще получи всеки един. Още септември месец имахме оценка на всеки дом от екипи на Червения кръст, тъй че ние имаме базата данни. Смятам, че в границите на месец би трябвало да стартират първите преводи.

Никола Рахнев - основател на самодейността " Гората БГ ": До момента за карловските села сме събрали малко над 400 000 лв., ще им предоставим ваучери за строителни материали, защото за нас е значимо дарените средства да се употребяват по предопределение, те ще бъдат към 2000 лв..

Теодора Бакърджиева – Български дарителски конгрес: До сегашния миг в границите на тази акция са набрани над 160 хиляди лв. от самостоятелни донори и корпоративни.

Когато става дума за бедствия, най-важното е помощта да е навременна. И следващото огромно злополучие, още веднъж извади на напред във времето едни и същи, повтарящи се дефекти на системата, която би трябвало да ръководи процесите при реакции в рецесии, а не да основава нови. Всяка община би трябвало да има проект за деяние с съответни стъпки. Видяхме ли ги обаче при бедствието в Карловско?

Николай Цветков – зам.-кмет на Карлово: Мисля, че първите дни имаше някакъв безпорядък, само че тогава имаше непроходими улици и всеки искаше да му се помогне, да му се почисти улицата. След това към този момент благодарение на армията, на доброволци се сътвори някаква организация по-стройна.

Таня Георгиева – шеф на БЧК-Пловдив: Нямаше потърпевши хора, няма ранени хора, тъй че в действителност. Видяхме страна, войска, гражданско общество, цивилен позиции на терен, толкоз неправителствени организации, безусловно имаше скупчване, тъй че се извърши голяма работа.

Ясен Цветков – Национална асоциация на доброволците в България: Лично аз това, което видях, едни хора, които бяха претрупани, едни хора, които работеха непрекъснато в лицето на общинската администрация, само че по начало това са хора, които са натоварени с други отговорности, т.е. те не бяха подготвени за напрежението, за изключителната обстановка и мащабите на това злополучие. Не са тренирани, не са готови, този случай го следим в 90 % на територията на страната.

Теодора Бакърджиева – Български дарителски конгрес: Отне малко повече време да разберем какъв брой са децата от потърпевшите семейства, надлежно те къде учат и дали пък тези деца са от къщите които са потърпевши или не са. Мисля, че на равнище администрация са имали проблем със информацията от всевъзможни типове регистри.

Ясен Цветков – Национална асоциация на доброволците в България: Хубаво е да има предварителна информация какъв брой хора живеят там, какви са, има ли възрастни, има ли трудноподвижни, има ли дребни деца. Да се знае хората, когато бъдат евакуирани, къде ще бъдат отведени, там какво е належащо да им се обезпечи като храна, като вода, като завивки, би трябвало да има описи с налична техника, и да е на едно телефонно позвъняване, на всички места в страната.

Ако проектът за справяне в спешни обстановки на общината работеше и е съответен, щеше даже да предотврати бедствието. И с изключение на с бърза реакция часове и дни след наводнението, щеше да помогне за по-бързото систематизиране на помощите.

Вместо това, два месеца след наводнението, жителите на селата стават очевидци на разгорещени разправии към разпределението им. Липсата на обикновена съгласуваност пречи даже на профилираните благотворителни организации да разпределят нужните електроуреди там, където в действителност има потребност от тях, без напъните им да се дублират с други донори.

Иван Ечков: Нищо не сме получили - 375 лв., това е, 375... Доброволци ни оказват помощ, бяла мебел ни дадоха, тормози ме, щото няма помощ от страната, нали би трябвало да се загради, другото ние горо доле пооправихме.

В Каравелово тази нощ беше 5 градуса. Бедствието за потърпевшите още не е свършило. То занапред стартира.

Автор Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР