Начинът за приготвяне на храна - кимчи, е разработен за

...
Начинът за приготвяне на храна - кимчи, е разработен за
Коментари Харесай

Девет причини да ядете повече кимчи


Начинът за подготвяне на храна - кимчи, е създаден за първи път като средство за консервиране на зеленчуци, за време, когато не могат да се отглеждат пресни. Но при процеса на ферментация, протичащ се в това обичайно корейско ядене, се получила вкусна и потребна храна за здравето, която се хапва на драго сърце през всички сезони. 
Обикновено се прави с китайско зеле и подправки като захар, сол, чесън, лук, джинджифил и люти чушки. Но могат да се употребяват всевъзможни други зеленчуци - репички, целина, морков, краставица, патладжан, тиквичка, спанак, лук, цвекло и бамбукови издънки.Кимчи може да се яде и в свеж тип, само че след ферментация (от няколко дни до няколко седмици) e с повече изгоди за здравето. Ето 9 аргументи, с цел да включите тази суперхрана в менюто си:
1. Богатство на хранителни веществаКимчи е цялостен с хранителни субстанции с помощта на зеленчуците, които се употребяват за изработката му, като в това време е с ниско наличие на калории. Една чаша (150 грама) порция кимчи е единствено 23 калории, само че обезпечава към 19% от нужната ни дневна доза от витамин В6, 22% - от витамин С и 55% - от витамин К, дружно със обилни количества фолат, желязо, ниацин и рибофлавин.
2. Естествен пробиотикПроцесът на ферментация, употребен при кимчи, го прави натурален пробиотик. Процесът на лакто-ферментация, протичащ при заготовката на кимчи, се случва благодарение на бактерията Lactobacillus, виновна за разграждането на захарите до млечна киселина, придавайки на кимчи присъщата киселинност.Като пробиотик, Lactobacillus може да има няколко изгоди за здравето - от попречване и облекчение на диария до възстановяване на признаците на синдрома на раздразненото черво и намаление на равнищата на холестерола.
3. Засилва имунната системаБактерията Lactobacillus в кимчи е потребна за подсилване на имунната ви система. Проучване върху животни открило, че мишки, инжектирани с варианта Lactobacillus plantarum, постоянно срещан във ферментиралите храни - демонстрират по-ниски равнища на възпалителния маркер TNF алфа. Повишени равнища от него се откриват нормално по време на болест, ниските му стойности сочат, че имунната система работи дейно.
4. Облекчава възпалителни процесиАктивните съединения и пробиотиците, открити във ферментирали храни като кимчи, могат да оказват помощ в битката с възпалението. Проучване върху мишки открило, че HDMPPA, едно от главните съединения в кимчи, потиска възпалението в кръвоносните съдове, подобрявайки здравето им. 
5. Забавя процесите на стареенеВъзпалението, изключително хроничното инфектиране, форсира процеса на стареене. Кимчи способства за удължаването на клетъчния живот, като забавя този развой. Изследователите откриват, че човешките кафези, третирани с кимчи, демонстрират нараснала жизненост, по-дълъг живот, без значение от тяхната възраст.
6. Може да предотврати гъбични инфекцииПробиотиците и потребните бактерии в кимчи могат да оказват помощ за попречване на гъбични инфекции. Гъбичните инфекции се предизвикват, когато гъбичките Candida, които нормално са безвредни, се развъждат във влагалището. Проучвания сочат, че някои варианти на Lactobacillus могат да се борят с тази гъбичка. 
7. Помага за отслабванеКимчи е включено в доста диетични режими освен тъй като е с ниско наличие на калории. Проучване, включващо хора с наднормено тегло, открило, че яденето на пресни и ферментирали кимчи оказва помощ за понижаване на телесното тегло, показателя на телесна маса (ИТМ), телесните мазнини и намаление на равнището на кръвната захар. Високото наличие на фибри в тази храна също оказва своето ползотворно влияние.
8. Поддържа сърцето здравоКимчи може да понижи риска от сърдечни болести, като ограничи натрупването на мазнини в кръвоносните съдове и черния дроб. Опити с мишки, преднамерено угоявани с нездравословни храни, качващи холестерола, при приемане на дестилат от кимчи имали по-ниски равнища на мазнини в кръвта и черния дроб.
9. Лесно можете да си го извършите самиКимчи изненадващо елементарно може да се направи вкъщи. Всичко, от което се нуждаете са няколко зеленчука, малко време и малко място за предпазване на кимчи за няколко дни, до момента в който ферментира.
Вижте рецептата тук. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР