Начинът, по който зениците ви реагират на леки физически упражнения,

...
Начинът, по който зениците ви реагират на леки физически упражнения,
Коментари Харесай

Зениците разкриват тайна за функционирането на мозъка

Начинът, по който зениците ви реагират на леки физически извършения, може да разкрие дали получавате една от главните изгоди от придвижването - когнитивен подтик, обвързван с възстановяване на настроението и рационализиране на мозъчните функционалности, се споделя в проучване, оповестено в " NeuroImage ".


Изследователи от Япония са следили размера на зениците на 24 участници по време на 10-минутни леки извършения и по-късно са употребявали изображения, с цел да видят по какъв начин мозъкът на участниците реагира на когнитивна задача.

Резултатите демонстрират, че колкото повече се уголемяват зениците на хората по време на леките извършения - с други думи, колкото по-големи са те - толкоз по-добър е когнитивният тласък, който те получават.

" Тази констатация поддържа нашата догадка, че механизмите, свързани със зениците... са евентуален механизъм, посредством който доста леките извършения ускоряват активирането на префронталната кора и мозъчната функционалност ", изяснява в публикацията си екипът от невролози и експерти по физически извършения от Университета в Цукуба.

Макар да звучи като странна връзка, към този момент е открито, че физическите извършения, даже тези с ниска активност като йога и вървене, могат да подобрят настроението ни и да ни оказват помощ да се съсредоточим по-добре, с цел да осъществим дадена задача.

Точната невронна интензивност, която води до повишение на мозъчните функционалности, към момента не е изяснена.

Един от методите да разберем какво се случва в мозъка ни е посредством очите; предходни проучвания демонстрират, че зениците ни могат да отразяват по-дълбока невронна интензивност.

За да проучат по-подробно, откривателите набират здрави младежи и молят половината от тях да вземат участие в 10-минутни доста леки извършения, а другата половина да служат като контролна група и просто да почиват на тренажора.

Преди, по време и след тренировката размерът на зениците им е следен, като те са били запитани и за настроението им.

И двете групи вършат тест за функционалностите на своите мозъци преди и след тренировката. Той се назовава цветна задача на Струп и задава въпроса дали дадена дума (например червен или зелен) подхожда на цвета, в който е показана.

Докато се организира този тест, екипът изследва префронталната мозъчна интензивност на участниците благодарение на функционална спектроскопия в близката инфрачервена област.

Резултатите демонстрират, че леките извършения са предиздвикали участниците да се оправят по-добре с когнитивната задача, в сравнение с контролната група.

Оказва се, че зениците на групата с леки извършения се уголемяват, до момента в който упражняват, до момента в който зениците на тези от контролната група не трансформират размера си.

И колкото повече се уголемявали зениците на участника по време на тренировката, толкоз по-добре се повишавала когнитивната функционалност, когато той изпълнявал теста в края.

" Тези резултати безапелационно демонстрират, че подобряването на префронталната изпълнителна функционалност вследствие на доста леки извършения може да се дължи на свързаната със зениците невронна интензивност ", се изяснява в резулатите от проучването.

" В вероятност диаметърът на зеницата има обещаващ капацитет като нов биомаркер, който може да се употребява за прогнозиране на резултатите от упражненията върху мозъка. "

Това е първото изследване, което допуска, че частта от централната нервна система, която е в основата на разширението на зениците, е обвързвана с когнитивния подтик, който идва от упражненията.

Разбира се, това е единствено малко, авансово изследване. Изследователите изясняват, че резултатите са лимитирани заради това, че са прегледани единствено здрави младежи и небалансирана група от мъже и дами.

Необходими са следващи изследвания, с цел да сме сигурни, че този резултат е действителен. И тогава ще можем да стартираме да изясняваме какво значи той и по какъв начин можем да се възползваме от него.

Но това е вълнуващ нов взор върху връзката сред мозъка и очите ни, както и върху метода, по който упражненията могат да трансформират мозъчната ни интензивност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР