Началото на седмицатa донесе няколко важни за политическата ситуация знака.

...
Началото на седмицатa донесе няколко важни за политическата ситуация знака.
Коментари Харесай

Първи искри между президента и премиера

Началото на седмицатa донесе няколко значими за политическата обстановка знака. За първи път и откакто беше избран отново за втория си мандат президентът Румен Радев означи Деня за респект на жертвите на комунистическия режим - 1 февруари, поднасяйки цветя на Мемориала до НДК. Жестът му беше безмълвен - за него се разбра от оповестена на уеб страницата на президентството фотография от мястото на събитието, без коментар.

Коментари имаше във фейсбук. " Може да одoбряваме негови позиции или да ги отхвърляме. Може да се тревожим от несъразмерната централизация на власт в ръцете му - и постоянно би трябвало да бъдем загрижени, когато в едни ръце има заплаха от събиране на прекалено много власт.

Но през днешния ден просто би трябвало да му свалим шапка. Това е исторически миг по пътя на българското общество към бъдещето ", написа евродепутатът от " Демократична България " Радан Кънев.

Опасенията от несъразмерна централизация на власт отразяват усещането, че спечелилата последните избори групировка " Продължаваме промяната ", учредена от някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев - през днешния ден министър председател и вицепремиер, ще следва волята президента, който на процедура ги стартира в политиката. Тази съгласуваност обаче не е еднопосочна - в изборите 2 в 1 с изключение на за своята акция за Народното събрание водачите на Политическа партия способстваха най-вече и за преизбирането на Радев на президентския пост. Особено на фона на мъчно прикриваната неприязън на Корнелия Нинова и управлението на Българска социалистическа партия.
Реклама
Първите искри, прехвърчали обществено във вторник сред Радев и Петков обаче дават учредения да се счита, че опасенията от събирането на прекалено много власт в ръцете на президента също може да са пресилени . Противопоставянето пристигна поради метода на държавното управление по два основни казуса - със Северна Македония и с енергетиката, по-конкретно бързата и непрозрачна промяна на управлението на " Булгаргаз ".

Изводът, който може да се направи от него е, че министър-председателят ще следва лична политика, за която си поема отговорността, а президентът даде поръчка, че няма да си мълчи, когато не е склонен с нея. И това е добре - без да е нужно да се трансформира в институционална война. Изслушването на повече причини в който и да е спор е здравословно и за ръководството, и за обществото.

Кирил Петков отговори свястно на рецензията на Радев за визитата му в Северна Македония . " Всяко преждевременно деяние на българското държавно управление, всеки положителен сигнал, може да се пояснява превратно като някакви отстъпки от българската страна ", сподели президентът, като подчертава, че е значимо " българската дипломация да реализира пълноценно своя професионален потенциал, да не се доверява на експертиза извън, на неправителствени организации и да не се поддава на външен напън ".

Слабото звено в позицията на Радев е залагането на " професионалния потенциал " на така наречен дипломация от кариерата, която има значителен принос за забатачването на връзките със прилежащата страна и за която също може да се провиди " външен напън ".
Реклама
Въпросът е каква е крайната цел и министър председателят Петков даде своите причини, като напомни и пълномощията на другите управляващи по тези въпроси: " Хубавото е, че външната политика на България и Република Северна Македония зависи от министър-председателя и от Министерския препоръки на двете страни ". По създание Петков разяснява, че визитата му в Скопие освен не е било преждевременно, само че дори е прекомерно закъсняло. " Вярвам, че в случай че не желаеме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното, най-некоординираното място в Европейски Съюз, методът би трябвало да бъде заменен. И това би трябвало да бъде на база добросъседство, икономическо развиване, работа дружно " е позиция от XXI век.

На опасенията, че позитивните сигнали от страна на България могат да се изтълкуват като отстъпки, министър председателят даде още един логичен отговор: " Пускайки Северна Македония по пътя към Европа, не значи, че я пускаме в Европа. Разполагаме с интервал от 15 години, в който можем да работим по историческата истина. Проблемите са си проблеми, би трябвало да работим по тях, само че дано работим градивно, и където можем дружно да спечелим ".

До какво води противоположният на този метод? " Има доста сили, които ще се опитат да спънат този развой. Ако нямаше такива, ние от дълго време да сме в положителни връзки. Ако го вършим по остарелия метод, това ни води до такава степен, където сме - до най-ниската точка. Защото едни нестабилни Балкани в тази геополитическа обстановка дават прерогативи на някои, които съгласно мен не ни мислят положителното ", уточни Петков.

В същото време по другия значим въпрос - осъществената като блицкриг промяна на управлението на " Булгаргаз " и последствията, коите може да има, министър председателят не съумя да даде безапелационен отговор. " Тревогата ми е за бъдещето на българската енергетика, за цените на тока за жителите и предприятията. Когато кабинетът прави смени в управленията на сдруженията, би трябвало да подсигурява, че ще се реализиран по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е кабинетът да не се изкушава по наследения управнически модел, който използваше службите, бордовете, регулаторите за кавга и за пробутване на частни ползи. Защото, в случай че се употребява същият метод, то няма да реализираме по-различни резултати от наследството на Борисов ", беше коментарът на Радев, а същите подозрения показаха и енергийни специалисти.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Промишленост 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Промишленост 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Промишленост 2 Коментари и разбори 3 Компании Реклама
Те са свързани главно с назначения нов изпълнителен шеф на " Булгаргаз ", който идва от управителна позиция в МЕТ - близка до " Газпром " компания, известна от други страни в района с това, че държавните газови сдружения са изместени на пазара от частни медиатори. Наследеният управнически модел изцяло се покрива от метода, по който промяната беше осъществена - без конкурс, без претекстове и при упоменатото подозрение за спор на ползи.

Петков застана зад промяната с аргумента, че досегашното управление на " Булгаргаз " не си е изпълнявало дилемите по верния метод, само че не сподели нищо повече, с което да разсее опасенияте към новите назначения. Дали България ще последва схемата, в която държаваната компания ще бъде изместена от определени частни медиатори, няма по какъв начин да остане прикрито. Но не може да се подмине заблуждаващото пояснение, че новото управление било понижило цената на газа. Не единствено тъй като новото управление даже към момента не е вписано, а тъй като цената на газа се образува по ясна формула, която в най-голяма степен зависи от нидерландската борса TTF. Тя се намали доста през януари и " Булгаргаз " и КЕВР единствено установяват това.

А във връзка репликата на премиера, че " свърши времето на неверните решения " - целокупният международен опит демонстрира, че времето на неверните решения в никакъв случай не свършва. Разликата е дали се взимат умишлено и се оставят да работят във времето или се осъзнават в точния момент, тъй че да бъдат поправени преди да са нанесли огромни вреди.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Румяна Червенкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР