Началото на годината идва с нови решения и планиране. Ако

...
Началото на годината идва с нови решения и планиране. Ако
Коментари Харесай

15 съвета, за да сте в топформа през 2022

Началото на годината идва с нови решения и обмисляне. Ако и тази година задачата ви е да свалите някое и друго кило или пък просто сте си дали обещание да живеете по-здравословно, този материал е тъкмо за вас. Обобщили сме „ златните правила “ за здраве и тонус, които могат да бъдат използвани за всеки от вас без изпитание.

Ето и кои са те:

1. Пийте доста вода – хидратацията е доста значима за тялото. Имайте поради, че жаждата постоянно е бъркана с апетит и от време на време се тъпчете ненужно, като в действителност имате потребност от течности. Не смесвайте водата с храната, защото течностите разреждат стомашните сокове. Пийте вода най-малко 20 минути преди хранене или най-малко 20 мин след хранене.
свързани новини19334на 15.08.20159180на 18.05.2018
2. Включете най-малко 2 плода и 5 зеленчука във всекидневното си меню – те са скъп източник на витамини и минерали, на фибри и съдържат малко калории. Освен това ще разнообразят менюто ви.

3. Вечеряйте най-малко 3 часа преди да си легнете – по този начин ще дадете задоволително време на стомаха да смели храната и ще спите по-добре.

4. Разхождайте се след всяко хранене – това ще усъвършенства метаболизма и храносмилателната ви система и ще ви помогне да обработите по-качествено храната.

5. Поръчвайте храна един път на 15 дни – готвеното постоянно е по-полезно, а и също така имате надзор над метода на подготвяне, порциите и наличието на храната. Гответе по-активно, с цел да се храните по-качествено!

6. Направете си дневник за хранене – в него записвайте какво хапвате всеки ден и по този метод ще имате доста висок надзор над храната, която поемате и ще постигнете по-бързо задачите си.

7. Заменете кофеиновите питиета със зелен чай – кофеинът също води до взаимозависимост и е хубаво да се отървете от нея. Ползите и вредите от него са спорни, само че при всички положения ще е добре да намалите приема на кафе.

8. Дъвчете преди да гълтате – не е нужно да броите до 50 или 100, както предлагат някои „ специалисти “, само че е наложително да дъвчете деликатно всяка хапка. По този метод вие улеснявате работата на стомаха и не го „ запушвате “ с цели части храна, които той мъчно ще всмуква и може да доведат до закъснение на храносмилането като цяло и ферментиране на остатъчна храна в стомаха. Имайте поради, че като дъвчете, давате опция на мозъка да изпрати сигнал до стомаха, че сте сити и по този начин ще се задоволите с по-малко храна.

9. Отделете най-малко 2-3 минути дневно да дишате постепенно и надълбоко – около забързания метод на живот и натовареност даже забравяме по какъв начин да дишаме вярно. Не използваме пълноценно дробовете си в техния цялостен потенциал и това се отразява и на менталното ни здраве.

10. Закусвайте най-малко 12-15 часа след вечеря – огромните шпации сред храненията дават опция на тялото да изчерпа запасите си и да гори мазнини, с цел да се снабди с сила до идващото хранене. Тъй като нощем спите, изразходвате доста по-малко сила и ще се чувствате доста по-добре, в случай че спите на по-празен корем.

11. Движете се всеки ден, тренирайте най-малко 3 пъти седмично по 35-40 мин – придвижването оказва помощ да поддържате тонуса, да горите калории, да изграждате мускули, да засилите имунитета си, да подобрите настроението си и т. н. Движете се всеки ден!

12. Спете най-малко 7 часа без спиране – сънят е изключително значим, с цел да сте здрави и да се чувствате добре. Човек би трябвало да спи по 7-8 часа на денонощие, с цел да действа пълноценно и да е съсредоточен.

13. Правете си цялостни проучвания един път годишно – доста от вас евентуално прибягват до лекари в краен случай, само че профилактичните годишни проучвания са нужни, с цел да можете дейно да следите здравето си и да хващате проблеми, в случай че зародят такива.

14. Глезете се – това е наложително! Обичайте се и си позволявайте някои капризи като спа, разтривки, маникюри, фризьори и т. н. Заслужавате го, а и тялото ви ще цъфти, когато се усеща обичано.

15. Бъдете упорити – резултатите няма да дойдат на първия ден или първата седмица. Следете напредъка си и не се отхвърляйте. Дори дребните усъвършенствания имат значение.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР