Началото е поставено. Не е ясно колко дълъг ще бъде

...
Началото е поставено. Не е ясно колко дълъг ще бъде
Коментари Харесай

Прекрасна кърджалийска представителка и още реплики от откриването на 45-ото НС

Началото е сложено. Не е ясно какъв брой дълъг ще бъде животът на 45-ото Народно заседание, само че оставката на кабинета на Борисов е реалност, а новите депутати към този момент се заклеха под звуците химна и пред очите на хиляди българи, тъй като отразяването на първото съвещание се радва не невиждан интерес. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се появи в залата. Слави Трифонов също, само че още веднъж го видяхме на екран, защото макар " аналоговия " старт – с поименно изброявана на присъстващите депутати и гласоподаване с повдигане на ръка – имаше видео връзка с поставените под карантина новоизбрани народни представители.

След полагането на клетвата и на карантинираните, депутатите изслушаха химна, а за изненада на мнозина последва европейският химн в осъществяване на деца. Вероятно някои са очаквали да чуят след нея и " Едно Ферари с цвят червен ", само че вместо това думата бе дадена на президента на страната Румен Радев. 

Той поздрави всички в залата и акцентира, че на тях се пада отговорността да възвърне парламентаризма в България.

" На миналите избори българите стопираха да викат неволята и извикаха волята за смяна. "

Президентът сподели още, че безпринципното коалиране може единствено да задълбочи рецесията, в която се намираме. Какво още ще запомним от речта му:

" Знаете максимата, че когато всички са в ръководството – народът е в съпротива. "

" Приемете неналичието на опит като опция. "

" В политиката някои назовават опит това да остават ненаказани. "

Още знакови реплики от първото съвещание

Мика Зайкова : " Нали България е значимата? Да я сложим там, където й е мястото в европейското семейство! Тоест да не е на последно място. "

" Дано да съм добра орисница. "

" Имаме една единствена цел – просперитета на България. Формулата за реализиране на тази цел е изписана на фасадата на тази постройка – " Съединението прави силата ".

" Аз не желая нашите велики културни дейци да подават ръка за пенсия. "

Това беше и единственото споменаване на бранша просвета в изказванията на политиците през днешния ден. Относно неявяването на Борисов в залата и мнимото подаване на оставка на държавното управление, тя бе безапелационна:

" Да не дойдат тук да си подадат оставката – или е от позор пред хората, или е неуважение. "  

Кристиан Вигенин: " Парламентът има късмет да бъде в действителност място, където се вземат решения, място за спор, а не място, където се подпечатват решенията взети от премиера "

" Ако имаше късмет ГЕРБ да ръководи, претендент за министър председател щеше да е Борисов. "

Антоанета Цонева: " Политическата кариера на Бойко Борисов завърши. "

Тошко Йорданов:   " Веднага би трябвало да се назначи нова Централна изборна комисия. "

" Няма потребност да се лъжем, това Народно заседание надали ще изкара цялостния си 4-годишен мандат. "



Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък малко се оплете с българския език и съобщи, че вижда  " ясно и инфектирано предпочитание за смяна ".

Христо Иванов от " Демократична България " пое думата без да чете речта си от лист и на коментар от залата светкачно отговори:  " Не сте съгласни? Ще спорим! ", което е ясна поръчка по какъв начин счита, че би трябвало да се прави политика.

" Да почистим престъпната шлака от 90-е години. "

" Този парламент би трябвало да даде плод, тъй като това е най-важното и България може повече. "

" Даваме ли си сметка за това през днешния ден? Основното нещо, което желаят хората е правда, правила, здрави институции, с цел да може страната да бъде съвременна, европейска и свободна. "

" Къде ви е водачът, уважаеми дами и господа от ГЕРБ, за какво се крие? " – с тези думи ръководителят на парламентарната група на " Изправи се! Мутри, вън! " Мая Манолова се обърна към групата на болшинството и беше посрещната с дюдюкания.

Мая Манолова също акцентира, че обстановката в Народното събрание до момента е била токсична и заплаши досегашните властимащи:

  " Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност. "

Заседанието не мина и без смешки, като тълкуването на Тошко Йорданов какво тъкмо значи станалата по абсурден метод известна абревиатура ПКП, а точно: " прелестна кърджалийска представителка ".

Дали ще следим шоу или политика на високо нови – следва да разберем, а ние няма да се уморим да следим и да търсим отговорност на определените от народа на негови представители в законодателната власт.

 
Зелените депутати, които отидоха на работа с метрото
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР