Начало Как да се включа Вдъхновените Звездата, която никога не

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Звездата, която никога не
Коментари Харесай

Звездата, която никога не забрави България

Начало Как да се включа Вдъхновените Звездата, която в никакъв случай не не помни България Силви Вартан и любовта й към страната, в която е родена  Сабина Иванова 15 август 2019, 07:33  Звездата, която в никакъв случай не не помни България Източник: Getty Images/Guliver
огато ориста има фаворит, едно е несъмнено - животът му няма да бъде отегчителен. Но това никога не значи, че пътят му ще е елементарен.

На 15 август 1944 година в село Искрец се ражда една годеница на ориста.

Нейното име е Силви Жорж Вартанян. Някой ден, тя ще покори света на шоубизнеса с името Силви Вартан, най-обожаваният мъж на Франция ще бъде в краката й, а почитателите безусловно ще се тълпят, с цел да я видят и чуят, въпреки и за момент.
 Силви Вартан
Но дотогава има още време.

Малката Силви към момента е в България, когато режимът се сменя и на власт идват комунистите. Къщата им в село Искрец става благосъстоятелност на страната и тя, дружно с родителите и по-големия си брат се местят в София.

Спомените й от този интервал не са изключително светли. В столицата има единствено опашки за храна по магазините, а монотонната сивота на комунизма завзема всички аспекти на живота.

Въпреки това, ориста взема решение да даде знак, че дребната Силви няма да бъде като останалите. Тя е видяна от режисьора Дако Даковски, който й дава епизодична роля на ученичка във филмовата версия на "Под игото ".

Може би атмосферата на снимачната площадка вечно трансформира Силви, която усеща, че точно под прожекторите е мястото, където тя ще се усеща в свои води.

Дали светът щеше да има Силви Вартан, в случай че комунистите не бяха пристигнали на власт, в случай че не бяха взели дома на семейство Вартанян? В историята няма в случай че.

Виждайки, че в България ситуацията става все по-непоносима, Жорж взема решение, че фамилията би трябвало да избяга във Франция.

Първата среща на Силви с Париж се отпечатва вечно в спомените на момичето.

В съпоставяне с пустата, мрачна обезобразена София, Париж е друга галактика - радостен, витален, хубав, декориран, изпълнен със светлини.

Силви Вартан споделя, че макар магията на френската столица, началото не е било по никакъв начин елементарно. В продължение на няколко години цялото семейство живее в една хотелска стая, а също така - момичето не знае добре френски.

Постепенно нещата се усъвършенстват - Жорж намира постоянна работа, Еди, братът на Силви следва право, Самата тя учи в влиятелна парижка гимназия, известна със строгата си дисциплинираност - девойките там не носят грим, а панталоните са безусловно табу.

Майката и бащата на Силви обаче ще би трябвало радикално да премислят бъдещето на децата си, откакто в един прелестен ден техният наследник Еди, който апропо свири на тромпет, декларира. че се отхвърля от правото и ще се занимава с музика. Това негово решение ще направи Силви звезда, само че още никой не подозира това.

Еди и неговият съучастник, студент по медицина, който изкарва парите си с пеене, вземат решение да запишат кавър на известна ария. Тъй като поканената певица се отхвърля от уговорката, Еди вика сестра си, Силви, да запише вокала. Лицето й по този начин и не се появява на плочата, само че за сметка на това, ученичката от строгото учебно заведение се появява в ефира на френската телевизия, облечена в панталони и танцуваща туист.
 Силви Вартан
Но това надалеч не е най-съдбоносното й осъществяване.

Тя е поканена за подгряваща певица на Венс Тейлър в зала "Олимпия ".

Добрият другар на Еди - Джони Холитей вижда момичето на сцената и си изгубва мозъка. Прави го още веднъж, откакто се среща със Силви след концерта и схваща, че това е сестрата на тромпетиста Еди.

По-късно Джони Холидей и Силви Вартан ще имат общо турне, което ще затвърди звездния им статут, а и още нещо.

Година след срещата Силви и Джони стават обичаната двойка на Франция. Феновете се интересуват неистово от тях, толкоз, че съвсем са подготвени да щурмуват "кралската " женитба сред неприятното момче и момичето, което носи в себе си тайнствен славянски сексапил.
 Силви Вартан
През 1966 година се ражда техният наследник - Дейвид. Изглежда, че в живота на Вартан има всичко - звезден статът, кариера, обич,но... Джони Холидей избира нощния живот пред фамилията.

Джони е сюрпризиран, че Силви подава молба за бракоразвод. Толкова сюрпризиран, че прави опит за самоубийство. Когато научава за това, певицата взема решение да даде втори късмет на връзката си. Бракът им наподобява реанимиран, само че дали е избавен?
 Силви Вартан с Бийтълс
1968 година е съдбовна за Силви Вартан. Тя претърпява злополука, в която спътницата й умира. За да преодолее шока, певицата не се появява на сцена близо година.

В последна сметка тя стъпва на краката си - и застава пред публиката на взаимно турне с нейния брачен партньор - Джони Холидей.
 Силви Вартан
Истинският удар обаче следва.

21 февруари, 1970 година.

Джони и Силви бързат за концерт. Джони кара колата с доста висока скорост. И губи надзор.

Колата изхвърча от пътя. Джони Холидей се свестява първи - разминал се е с леки пострадвания, само че когато поглежда брачната половинка си, първата му мисъл е, че тя е мъртва.

Силви е оживяла. Но... лицето на една от най-красивите дами на своето време е обезобразено.

Следва възобновяване във Франция и пътешестване до Щатите, където месеци наред пластичните хирурзи се борят да спасят лицето на Силви.

Катастрофата поставя завършек на брака на Силви Вартан и Джони Холидей. Както пее Вартан в една своя ария - любовта е като цигарата, когато изгори, палиш идната.

През 1981 година Силви среща новата си обич - американския продуцент Тони Скоти.

Тя има всичко - обич, дете, кариера освен в музиката, само че и в киното, не просто популярност и популярност, а любовта на хората по целия свят.

Това, което обаче отличава положителният реализатор от звездата е паметта. Отношението към пътя преди огромната сцена. А Силви помни. Началото на нейния път е България.

След рухването на режима, тя се връща назад в родината си и пред многохилядната българска аудитория извършва "Облаче ле, бяло ". Тя още веднъж пее на езика, който първо е проговорила.

Силви Вартан освен прави своето пояснение в обич към България с музиката си, само че и с благотворителната си активност - дарения за болнични заведения, както и акции за възпитаници в неравностойно състояние.

През 1997 година Силви Вартан се снабдява с второто си дете - тя осиновява момиченце от България, което назовава Дарина.

Днес великата певица и актриса, родена в България, само че принадлежаща на целия свят навършва 75 години.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР