Началникът на Районната служба в Горна Оряховица, главен инспектор Георги

...
Началникът на Районната служба в Горна Оряховица, главен инспектор Георги
Коментари Харесай

Героизъм в мирно време: Раздадоха отличията Пожарникар на годината

Началникът на Районната работа в Горна Оряховица, основен контрольор Георги Тодоров получи премията " Пожарникар на годината - 2022 ". Отличието му бе връчено от вицепремиера и вътрешен министър в служебното държавно управление Иван Демерджиев на гала в Централния боен клуб в София, под патронажа на президента. 

Още фотоси от церемонията вижте в галерията

Главен контрольор Тодоров съобщи, при приемане на премията, че специалността на огнебореца е хуманна и благородна. " С годините разбрах, че да си огнеборец е предопределение ", добави той. 

В словото си вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че цялата дирекция " Пожарна сигурност " заслужава групова премия. Той означи, че огромна част от активността ѝ не се вижда, тъй като е превантивна. Той регистрира, че за 2022 година са избавени близо 600 живота от чиновниците на ГДБП. Той означи още работата на доброволците при оправянето с рецесии и пое ангажимент, че Законът за доброволчеството ще бъде бъде създаден и импортиран в Народното събрание. Демерджиев сподели и подарена му от посланика на Турция Айлин Секизкьок мартеница, която по думите му е знак на признателност към спасителите и целия български народ за оказаната поддръжка при земетресението в Турция.

 Снимка: Булфото

Държавният глава Румен Радев пък връчи почетния знак на президента на българските екипи от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", Столичната община, 16-а авиационна база " Враждебна ", Военномедицинската академия, Българския Червен кръст и Националната асоциация на доброволците в Република България. 

Радев връчи групова премия на екипа на бранш " Специализирани оперативни действия " към Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Пловдив. 

" За мен е горделивост да бъда патрон на състезанието " Пожарникар на годината ", да бъда измежду тези смели мъже и дами, които се утвърдиха като гръбнак в дейностите по избавяне и на които ние имаме вяра, че във всеки миг ще се притекат на помощ ", обърна се президентът към участниците в тържеството. " Това са мощните хора, мощни със своята храброст, взаимност и мъжество и единствено такива хора могат да вземат решение в интерес на другите и е чест за мен да бъда през днешния ден измежду тези хора ", добави президентът. 

" Когато на 6 февруари бедствието сполетя Турция, куражът и себеотрицанието на спасителите запази живота на голям брой хора и би трябвало да бъдем горди, че България се отзова стремително и нашите спасители още същия ден с екипи и съоръжение изпълняваха своя дълг по избавяне и запазване на човешкия живот. Когато се взе решение на високо политическо равнище България незабавно да окаже помощ, бях съществено смутен, тъй като осъзнавах какъв брой времеемко и мъчно е да създадем организация и да пристигнем в точния момент ", сподели още Радев. 

 Снимка: Булфото
В направление " Пожарогасителна активност " победител е основен контрольор Николай Кирилов от районната дирекция в Кърджали. В направление " Спасителна активност " победител е старши контрольор Росен Калфин от районната работа в Кюстендил.  В направление " Контролна активност " победител е старши контрольор Владислав Ангелков от Районна работа - Кюстендил.  В направление " Превантивна активност " победител е старши контрольор Иван Гьошев, шеф на сектора в Ракитово. Награди за значителен принос в битката с бедствията и пожарите, както и за развиване на доброволните формирования получиха: Трендафил Величков, регионален шеф на Пазарджик, Пеньо Ненов, кмет на община Бяла и Стелиян Хараланов, член на Управителния съвет на " Националната асоциация на доброволците в Република България " и началник на доброволното формирование " Белово ".
Част от наградените по време на церемонията са взели участие и в спасяването на оживели след земетресенията в Турция. Президентът Радев връчи награди на екипите от спешното звено на Столична община, екипажите от 16-та авиобаза на Военновъздушните сили, присъединили се в транспорта на българските спасители и филантропична помощ към Турция, медиците от екипа на Военномедицинска академия, спасителите от Планинската избавителна работа към БЧК, екипите на пожарникарите, както и доброволци от Националната асоциация на доброволците в Република България, взели участие в избавяне на оживели в земетресенията в Турция. 



Посланичката на Турция у нас Айлин Секизкьок изрече дълбока признателност и благодарност от името на турския народ на българските спасители, които се включиха в помощ на южната ни съседка след разрушителните трусове. " Вие, скъпи другари, бяхте светлина в най-тъжната ни нощ, спасявайки десетки наши синове и дъщери от огромните опустошения. Вие заехте особено място в сърцата на турския народ ", сподели дипломат Секизкьок. 

 Снимка: Булфото

На церемонията участваха и министрите на защитата и на вътрешните работи Димитър Стоянов и Иван Демерджиев, столичният кмет Йорданка Фандъкова и др. 

" Благодаря на всички наградени за това, което са свършили в полза на българското общество и на прилежаща Турция, сподели пред публицисти след церемонията министър Стоянов, които дефинира дейностите на спасителите като " Героизъм в спокойно време ". 

 Снимка: Булфото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР