Началникът на обвинените в шпионаж във Великобритания искал да купи

...
Началникът на обвинените в шпионаж във Великобритания искал да купи
Коментари Харесай

Началникът на обвинените в шпионаж във Великобритания искал да купи летище София

Началникът на упрекнатите в шпионаж във Англия желал да купи летище София. Това настояват в взаимно следствие  The Insider и Der Spiеgel, представени от българския вестник „ Сега “.

Ян Марсалек – индивидът, за който се твърди, че е ръководел шестимата българи, упрекнати в шпионаж за Русия във Англия, се е опитал да купи през 2021 година посредством офшорката си летището в София. Така той би получил достъп до базите данни за резервации на самолетни билети, които са толкоз значими за съветските разследващи служби.

Изданията не дават детайлности за договарянията – с кого са били те  или коя е била офшорната компания. Летище „ София “ бе обещано на концесия за 35 години през юли 2019 година Конкурсът бе извоюван от софийската компания „ Соф Кънект “, в която акционери са основаният в Париж фонд Meridiam и австрийската строителна компания Strabag (1%). Тъй като имаше обжалвания пред Комисия за защита на конкуренцията и съда от останалите участници в процедурата, договорът влезе в действие през 2020 година На второ място в състезанието остана консорциумът сред „ Еърпортс Де Пари “ и „ ТАВ Хавалиманларъ Холдинг “. А на трето място бе класиран концесионерът на летищата във Варна и Бургас „ Фрапорт България “.

През юни 2020 година основният действен шеф на разплащателната компания Wirecard Ян Марсалек изчезна безследно дружно с няколко милиарда $. Месец по-късно The Insider и Bellingcat съумяха да потвърдят, че измамникът се крие в Русия или Беларус и има дългогодишни връзки с разследващите служби. Сега The Insider разкрива детайлности за това по какъв начин разследващите служби са вербували Марсалек благодарение на млада русокоска и по-късно са го изтеглили в Русия под прикритието на духовник.

Посочва се и какви услуги е дал Марсалек на съветските разследващи служби. Освен всичко друго, той интензивно сътрудничи на ЧВК „ Вагнер “, предава в Русия данни, получени от европейски разузнавачи, които работят за него, и оказва помощ за установяването на наблюдаване на Христо Грозев.

В следствието е отделено място и за ролята на Марсалек в основаването на българската група, която Лондон упрекна в шпионаж за Русия. Англия в началото упрекна Орлин Русев, Катрин Иванова, Ваня Габерова, Бисер Джамбазов и Иван Стоянов. Само преди дни към тях бе присъединен със същото обвиняване и шести българин – Тихомир Иванчев. И шестимата сега са в английски затвори в очакване на разглеждане на правосъдно дело.

„ Британските следователи откриха, че Марсалек е упълномощил на група от петима да шпионират хора, които Кремъл не харесва, и да ги преследват в цяла Европа, евентуално за похищение или ликвидиране “, твърди изданията и показват, че обвиняванията против  агентите наподобяват добре документирани. „ Според прокуратурата, в допълнение към подправените паспорти на групата и огромно количество данни за пътешестване, има и към 80 хиляди чат известия са основни доказателства. Съобщава се, че точните указания за българите са пристигнали от Марсалек в известия в Telegram. Очевидно им е било платено в криптовалута и в брой посредством медиатор “, показва проверяващите публицисти.

По време на претърсванията следователите разкрили и електронно съоръжение за наблюдаване и 19 подправени документа, в това число прес карти и облекла с етикети от американските телевизионни канали Discovery Channel и National Geographic.

Ръководител на групата сътрудници е 45-годишният предприемач Орлин Русев, остарял прочут на Марсалек от времето на Wirecard. Имейлите сред двамата демонстрират, че Русев, който е експерт по наблюдаване, евентуално е дал на Марсалек особено предпазени мобилни телефони. Лондонският развой против българска шпионска група би трябвало да стартира по-късно тази година. Ян Марсалек най-вероятно няма да бъде на подсъдимата пейка. Той към момента се укрива в Русия, макар че съгласно The ​​Insider от време на време пътува с подправени документи. Очевидно забележителна част от откраднатите пари към момента е у него.

Източник: вестник Сега

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР