Началникът на НОЩ коментира и забавените доставки на ваксините като

...
Началникът на НОЩ коментира и забавените доставки на ваксините като
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски: Ваксината на „АстраЗенека“ не се препоръчва за хора над 55 години


Началникът на НОЩ разяснява и забавените доставки на имунизациите като цяло за страните от Европейски Съюз. Фирмите производители се оказва, че не са толкоз правилни, с цел да може да се възнамерява коя страна какви количества ваксини ще получи, призна проф. Мутафчийски. Въпреки това има очакване до края на годината България да има близо 18 млн. дози. На 7 февруари чакаме 48 000 дози, на 14 февруари - 75 000 и до края на месеца чакаме 139 000 дози от „ АстраЗенека “. Днес се чакат от „ Модерна “ 3600 дози, а в понеделник - 17 550 дози от „ Пфайзер “.Предстои подписване на контракт и със седма компания, сподели още Мутафчийски.

За успеваемостта на имунизацията на „ АстраЗенека “ при по-възрастните пациенти проф. Мутафчийски посочи, че в рекомендацията на компанията е записано с нея да не се имунизират пациенти над 55 години, тъй като тази възрастова група не е била включена в пробния развой.

Той акцентира, че имунизационният календар в нашата страна е уравновесен и разясни, че следва неговата актуализация за включване в предпочитаните групи на бъдещи членове на изборни комисии.

Трябва да се откри баланс сред естественото предпочитание на хората да живеят обикновено живота си и да бъдат предпазени, разяснява началникът на НОЩ и ВМА.

Ние като медици сме длъжни да извадим цялата истина пред българските жители, да активираме техните рационални разсъждения по този въпрос, в това число и рационални страхове. Рационалният боязън може да ни защищити напълно умишлено да не се излагаме на обстановки, които биха ни заплашили, обясни експертът. И посочи, че не приказва за ирационалния боязън, където е суматохата и ирационалните дейности, които биха довели до безпорядък. Виждате, че в цяла Европа се срещат остри конфликти с решенията, които държавните управления взимат, добави той.

„ Тази седмица имаше положителни вести, че заболеваемостта трайно спада под 100 на 100 000 на 14-дневна база. В някои дни отиваше на 90-95. Тази наклонност и все още се резервира, в това число и за през днешния ден. На този декор хората в действителност губят самообладание да стартират естествения си живот, сякаш всичко е свършило, а нямаме такива данни в света, акцентира проф. Мутафчийски. От думите му стана ясно, че специалистите у нас са разтревожени от протичащото се в Европа поради английския вариант. Според него редуването на намаляване и на стягане на ограниченията, или така наречен „ скачащите локдауни “, дава глътка въздух на всички хора, тъй като напрежението се нагнетява при по-продължителни интервали.

Проф. Мутафчийски добави, че сега се работи по обезпечаване на по-големи мощности, които да могат да вършат секвенация на по-големи количества проби. Според Европейската комисия страните членки би трябвало да вършат секвениране на сред 5-10% от взетите проби.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР