Началникът на националното следствие Борислав Сарафов смята, че с се

...
Началникът на националното следствие Борислав Сарафов смята, че с се
Коментари Харесай

Сарафов за назначената му проверка: Върху мен се упражнява недопустим натиск

Началникът на националното разследване Борислав Сарафов счита, че с се реализира неприемлив напън поради изразената му позиция против основния прокурор Иван Гешев, чието премахване той изиска.

Това се схваща от отворено писмо на Сарафов, публикувано през. То е адресирано до Даниела Машева - заместител на основния прокурор, чийто автограф стои под заповедта за начало на инспекцията.

За нея стана известно при започване на седмицата. Заповедта е с 19-ти май, петък и обгръща цялостна проверка на административната, организационната активност, работата с доказателства на националното разследване за интервала от началото на 2022 година досега на осъществяването й. за втори мандат за шеф на следствието през октомври 2022 година. Преди това той заемаше тази позиция от 2017 година. Освен премахване на Гешев, в прокуратурата и в правосъдния инспекторат. Главният прокурор също предлага Сарафов за дисциплинарна инспекция.

 " Дойде краят на приказката ": Гешев сподели есемес с Борисов и запис с член на правосъдния съвет (допълнена)

На 19-ти май Гешев беше в отпуск по персонални аргументи и по тази причина подписът е на избран от него заместител. " Разпоредената от Вас точно в този миг проверка оставя в мен дълбокото разбиране, че върху ми се упражнява неприемлив длъжностен напън поради изразената от мен кардинална позиция, очевидно засегнала мощно личността на Гешев. Считам за безусловно неприемливо да употребявате ресурсите на институцията за оправдаване на неговите дейности и в отбрана на персоналните му ползи ", написа Сарафов до Машева.

Той прецизира, че няма никакви терзания за активността си като административен началник на Националната следствена работа, както и от резултатите от инспекцията, която би трябвало да завърши до края на май. " Напротив, надълбоко съм уверен, че Националната следствена работа е правилно и честно управлявана, само че паника в мен буди откритата преднамереност по отношение на момента, определен за такава инспекция ", споделя Сарафов.

 Гешев е назначил цялостна проверка на Сарафов Гешев е назначил цялостна проверка на Сарафов

Според него назначената инспекция демонстрира, че " Гешев е подготвен да употребява Вас и Прокуратурата на Република България като инструмент в опит да се разправи с неуместните му ".

Той насочва три въпроса към Машева и прецизира, че желае отговори, тъй като тя ги дължи " не толкоз на мен, колкото на всички сътрудници прокурори и следователи, както и на цялото българско общество ".

Ето и въпросите:- Вие сама ли решихте да назначите тази проверка, или това ви беше разпоредено от намиращия се по това време в отпуск основен прокурор господин Иван Гешев?

- Какво Ви предизвика да назначите проверката точно в този миг, имайки поради, че съм административен началник на Национална следствена служба към този момент шеста година и административната ми активност в никакъв случай не е представлявала интерес за управлението на прокуратурата?

- Очевидно става въпрос за неочаквана и тематична проверка, а не такава, залегнала в проекта за проверки на Прокуратура на Република България - в този смисъл има ли сигнали от магистрати и чиновници от Национална следствена служба против работата ми като шеф на службата?

 Гешев персонално показал кои заместници да надзирават следствието за гърмежа до колата му Гешев персонално показал кои заместници да надзирават следствието за гърмежа до колата му
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР