Началникът на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева е

...
Началникът на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик д-р Мария Пишмишева е
Коментари Харесай

Трета ваксина срещу COVID-19 си направиха медици от Пазарджи...

Началникът на Инфекциозно поделение на МБАЛ-Пазарджик доктор Мария Пишмишева е първият доктор в лечебното заведение, който си сложи трета доза ваксина против COVID-19. След нея бустерна доза беше сложена и на хирурга доктор Милко Петров и началника на Отделението по урология доктор Пламен Крумов.
„ Ваксинирах се още веднъж с имунизацията на BioNTech/Pfizer, тъй като рекомендациите на научната общественост са такива, откакто са минали 6, 8 до 10 месеца от първата имунизация да бъде сложена трета доза. За едни тя се явява подсилваща доза, за хора с понижен имунитет, или по-някакъв метод с непълен имунен отговор, а за хора, които са имунокомпетентни и са в рискова група, това се явява бустерна доза. На тези, които се тормозят към момента от имунизацията против COVID-19 желая да кажа да имат вяра в науката. До тук е стигнала - ваксина. Всички доводи за неваксиниране са извънредно несъстоятелни и изцяло ненаучни. Трябва да се има вяра на хората, които са посветили живота си на това. Ваксинирайте се! Така ще помогнете и на нас, с цел да има по-малко заболели, по-малко тежко заболели и по-малко умряли “, съобщи доктор Пишмишева след имунизацията. Тя заяви, че сега в Инфекциозно поделение се лекуват двама пациенти, които са били имунизирани против COVID-19. При единият заболяването протича по-леко, с коронавирус пневмония, само че без дихателна непълнота. При другият болен болестта протича тежко, само че той се възвръща постепенно, защото е с доста съпътстващи болести.


„ Досега през живота си не съм избягвал нито една имунизация. През последните пет години си снабдявам наложително през месец октомври и противогрипна ваксина. Не съм боледувал от пневмонии от няколко години. Страдам от автоимунно заболяване и съм над 68 година, работя в рискова среда и по тази причина взех решение да се ваксинирам за трети път против COVID-19”, изясни решението си за слагане на бустерна доза доктор Милко Петров. Той добави, че през годините има направени ваксини и против Ку-треска, денга и холера. „ Имам сложени всички ваксини, които се изискваха при пътешестване до Африка и нямам никакви недоволства от имунизациите. Затова желая да кажа на хората да не се опасяват и от имунизациите против ковид. Имунизацията е единственият и най-сигурен метод да защитим живота си против това заболяване. “, уверен е лекар Петров.


Личен образец даде и доктор Пламен Крумов, който е и измежду лекарите, които имунизират жители и медици от месец февруари досега. Той беше и от първите лекари в лечебното заведение, които се имунизираха с първа доза в края на месец декември 2020г. Д-р Крумов също е уверен, че всеобщата имунизация е единственият метод да се оправим с пандемията.
Тримата медици бяха имунизирани от доктор Борислав Церовски от Специализирания имунизационен кабинет на МБАЛ-Пазарджик.
На този стадий се позволява използването на реваксинация (бустерна доза) с иРНК ваксина (Comirnaty ) единствено при лица, които имат приключен имунизационен курс, без значение от типа и наименованието на приложената ваксина против COVID-19.
Реваксинация или бустерна доза ще се слага след не по-малко от 180 дни от използването на втора доза при двудозовите ваксини и първа – единствена доза при еднодозовите ваксини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР