Наблюденията на тъмната планета – джудже Церера показват наличие на

...
Наблюденията на тъмната планета – джудже Церера показват наличие на
Коментари Харесай

На планетата – джудже Церера има по-малко лед и повече сол

Наблюденията на тъмната планета – джудже Церера демонстрират съществуване на повече от 130 светли пeтна на повърхността. Тяхната същина и формиране не са обяснени. Изследователите към Марина Кристина де Санктис от италианския Институт по астрофизика в Рим са изследвали данните на сондата „ Dawn “, за изследване химичния състав на светлите петна при кратера Окатор на Церера.

Този инфрачервен спектрален разбор, изработен от сондата, демонстрира, че светлите петна се състоят в огромната си част от натриев карбонат и в по-малка част от силикатни минерали и амониев карбонат или хлорид, оповестява екипът в “Nature ” . Кратерът Окатор има най – огромните ресурси от натриев карбонат в цялата Слънчева система, се показва в коментара. Новите данни поддържат предходните разбори, съгласно които солта има основна роля на кратера.

Карбонатите най-вероятно са били превозени посредством химичен развой от вътрешността на планетата към повърхността, споделят учените. На повърхността водата не е постоянна и завира незабавно.

Церера. Снимка: НАСА

Смес от камъни и сол

Анализ на формите на кратера демонстрира, че на Церера има по-малко вода, в сравнение с се считаше до момента. При висок дял на водата непосредствено под повърхността, формите биха се разтваряли за относително къси от геологическа позиция интервали, изяснява Майкъл Бланд от Геоложката работа на Съединени американски щати (USGS), а доста от следените кратери са на милиарди години.

Учените стигат до заключението, че непосредствено под повърхността Церера се състои от лед единствено на 30-40%, а останалото е примес от камъни и сол. Някои по-ниски кратери въпреки всичко дават индикации за разтваряне. Там би могло да се чака, че делът на ледената съставна част е по-висок. Все отново по-малкият дял на ледовете е задоволително висок, с цел да могат да се образуват карбонати и да излизат на повърхността посредством към момента не до дъно пояснен развой, се споделя още в известието.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР