Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите. Това обяви

...
Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на заболелите. Това обяви
Коментари Харесай

Заразените с Covid-19 трайно намаляват, вече сме на 24 място по заболеваемост в ЕС

Наблюдава се трайна наклонност за понижаване на заболелите. Това разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов на последния за годината брифинг на Националният действен щаб за битка с ковид.

" Не се радваме на това, че имаме доста излекувани. Искаме българските жители да бъдат здрави, с цел да посрещнат имунизацията. След това да успеем да реализираме групов имунитет и да преборим това заболяване ", добави Ангелов.

В момента в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души.

" Оптимистичната наклонност е налице, както на заболелите, по този начин и на умрелите. Промяна на ограниченията ще има когато тази наклонност е устойчива ", удостовери и държавният основен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По заболеваемост България се подрежда на 24-о място в Европа, и на 5-о на Балканите. По смъртност страната ни е на 3-то място в Европейски Съюз, само че резервира и първото място на Балканите, заяви той.

Началникът на Нациоанлния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски означи, че по празниците е мъчно да се създадат генерални заключения. Добави обаче, че натискът върху столичните лечебни заведения е намалял.

" В момента във ВМА, а и освен, има спад с към 40-50%. Каквито и празници да са, ние приемахме хора с тежка дихателна непълнота, нуждаещи се от кислородотерапия. Тези пациенти понижиха ", добави той.

" Отчитаме триумф в първите дни на имунизацията, със поръчка за сполучлива реализация и на процеса за напред ", означи още той.

Ваксинацията с първата пратка ваксини се извършва бързо и се чака в границите на днешния ден да завърши. Следващата доставка ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози.

" Ще се опитаме да дадем всички вероятни причини, с цел да убедим българските жители в изгодата от имунизацията. Министерството на здравеопазването няма да се трансформира в дистрибутор и да популяризира която и да било ваксина - производителите би трябвало да вършат това ", сподели още проф. Ангелов.

Министърът на образованието Красимир Вълчев и шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов показаха поддръжка за плануваното от 4 януари отваряне на яслите, детските градини и учебните заведения за учениците до 4 клас. Министър Вълчев съобщи, че управляващите ще наблюдават развиването на обстановката и на база на постъпващите данни ще решат по кое време да върнат в клас и по-големите възпитаници.

Брифингът на здравните управляващи в последния ден на 2020 година стартира по нетрадиционен метод.

" 2020 беше оповестена от СЗО за година на здравната сестра и акушерката. Уважаеми медицински сестри, скъпи акушерки и експерти по здравни грижи, във ваше лице ние усещаме поддръжка и мощ. За да благодарим на всички медицински сестри, съм поканил най-възрастната работеща здравна сестра в България - госпожа Ценка Досева ", сподели здравният министър.

След това той връчи на Досева най-високия почетен знак на здравното министерство от името на премиера и държавното управление.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Моят живот е обвързван с това да оказвам помощ на хората. Никога не скърбя сили да окажа помощ. Още малко ще се постарая да работя ", сподели най-възрастната здравна сестра у нас.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Вижте целия брифинг

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР