Наблюдателите на много отрасли твърдят, че пандемията е ускорила промяната

...
Наблюдателите на много отрасли твърдят, че пандемията е ускорила промяната
Коментари Харесай

Улици напред

Наблюдателите на доста браншове настояват, че пандемията е ускорила смяната в секторите им. Но дали е по този начин за превоза? През последното десетилетие експертите по градоустройство предизвикват публичния превоз, с цел да облекчат трафика и да понижат замърсяването. От началото на пандемията обаче хората избират по-уединени разновидности като коли и колела. Но уличното пространство е дефицитно в гъстонаселени градове като Ню Йорк и Париж. В резултат огромните градове могат да чакат огромни промени в метода, по който хората се придвижват през 2021 година

Докато имунизациите не станат широкодостъпни или не бъдат открити по-добри лекувания, пандемията ще оформя моделите на пътешестване. За да разберем по какъв начин би могло да се развие пътуването, анализирахме данните за подвижност от Apple, Гугъл и TomTom в 10 огромни града. Използването на публичен превоз през август, когато случаите на COVID-19 бяха спаднали от първичните си върхове, остава 40% под нивото си отпреди пандемията. Това допуска, че през 2021 година, до момента в който вирусът остава опасност, хората към момента ще избират независимото пътешестване макар напъните публичният превоз да стане по-безопасен, като се предизвиква носенето на маски.
Автор: Капитал
В Берлин пасажерите в публичния превоз, които не носят маски, са застрашени от санкция 50 евро (60 долара) с посланието " Защитете другите. Себе си. И портфейла си ". Данните демонстрират, че доста хора заобикалят сходни санкции, като вместо това употребяват персонален автомобил. Между август и октомври тапите в Берлин са били с 8% повече по отношение на равнищата отпреди пандемията. Пандемията е нараснала регистрациите на транспортни средства в Ню Йорк. Във всеки град, който анализирахме, след разхлабването на ограничаващите ограничения в средата на 2020 година използването на коли е растяла по-бързо спрямо тази на публичния превоз или на ходенето пешком. На множеството места това е било последвано от тапи, въпреки и намаляването на туристите да е освободило място по пътищата.

През последните години градското население в развитите страни последователно загърбва шофирането и използването на коли за сметка на публичния превоз, споделените пътувания, споделените коли и други други възможности. Затягането на регулациите - под формата на такси за тапи и правила във връзка с отделяните нездравословни излъчвания - също прави притежаването на автомобил по-малко привлекателно. Юлия Полисканова от тинк-танка Transport & Environment (T&E) споделя, че бъдещето на градския център е в случай че не напълно свободно от коли, то най-малко с електрически такива. През 2021 година Европейски Съюз би трябвало да преразгледа разпоредбите си за така наречен зони на тапи и забраняването на достъпа на най-замърсяващите транспортни средства до градските центрове. Скорошният растеж в използването на коли може да подтикне градовете да ускорят проектите за възбрана на неелектрическите транспортни средства по улиците.

Няколко града, измежду които Атина, Будапеща, Лондон, Милано, Ню Йорк и Париж, " пешеходизират " улиците си, с цел да подкрепят общественото разграничаване, и оформят нови велоалеи. Много от тях имат намерение да създадат тези промени непрекъснати. Влошаването на тапите поради комбинацията от повече коли и затворени пътища ще помогне на други два съперника в надпреварата за място на улиците - велосипедите и електрическите скутери.
С увеличението на колите и намаляването на пътното пространство велосипедите и електрическите скутери ще станат по-привлекателни варианти. Светът през 2021 година В специфичното издание на списание The Economist, издавано под извънреден лиценз с добавени прогнози на " Капитал " за България, ще откриете: 70 авторски публикации на The Economistмненията на 20 национални и международни лидери16 страници светът в цифри Част от акцентите: Сър Киър Страмър за уроците от Коронавирус 19След Ангела: Следващият канцлер на ГерманияУнгарският Виктатор: Твърдият захват на ОрбанБитката за Русия: Путин vs НавалниСундар Пичай за зелените технологииКармен Райнхард за идващата кредитна рецесия
По време на затварянията в средата на 2020 година известността на велосипедите скочи. Новите колела бяха дефицитна стока, а градските поданици, за които до тогава услугите за шерване на колела бяха превоз за туристи, трансформираха мнението си. На фона на дребното гости в града лондонската услуга за шерване на колела означи троент растеж на новите консуматори в интервала сред март и юли. Новият велосипеден цар на града Уил Норман споделя, че Лондон е добавил 40 благи (около 65 км - бел. ред.) краткотрайни велоалеи. В народен проект държавното управление даде обещание 2 милиарда лири (3.2 милиарда долара) за нова инфраструктура за колоездене и вървене пешком. През лятото велосипедният трафик по доста от нормалните направления за напредване до работа в Лондон се възвърне до предпандемичните си равнища, макар че огромна част от офисите остават празни. През 2021 година още доста хора ще изберат да вървят на работа с велосипед.

Най-новият кандидат за улично владичество са електрическите тротинетки, които могат да се наемат почасово през смарт телефон приложения. По целия свят стартъпи оферират услуги за наемане на тротинетки, а пандемията ускори причините за приемането им. В Берлин, където има хиляди електрически тротинетки, използването им след разхлабването на рестриктивните мерки през май 2020 година нараства.

Един от причините против електрическите тротинетки е, че те се употребяват за къси пътувания и могат да понижат ходенето пешком и колоезденето, само че не заменят пътуванията с автомобил. Но изследване на изследователската компания Inrix през 2018 година откри, че една пета от пътуванията с автомобил в огромните американски и английски градове са на по-малко от една миля. Половината от градските пътувания с кола в Съединени американски щати и две трети във Англия са на разстояние по-късо от три благи. Според някои критици електрическите тротинетки са рискови. Но данните от компанията за тротинетки чартърен Lime сочат, че една трета от случаите стават в границите на първите пет пътувания, което навежда на мисълта, че образованието и практиката могат да оказват помощ. Във Англия към този момент са задействани пилотни стратегии за одобрение на електрическите тротинетки, евентуално такава ще бъде призната и в Ню Йорк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР