Особеност на пандемията от коронавирус е, че хората и бизнесите

...
Особеност на пандемията от коронавирус е, че хората и бизнесите
Коментари Харесай

Промяна на силите в баланса

Особеност на пандемията от ковид е, че хората и бизнесите не престават да разчитат на обичайните банки. Банкови клонове бяха затворени, а електронната търговия се увеличи, стимулирайки развиването на софтуерните компании и доставчиците на облачни услуги, които обезпечават работата на каналите за онлайн финансиране. Но в това време държавните управления упълномощават банките да разпределят средства за подкрепяне на компании и семейства, доста от които съхраняват огромни суми в своите депозитни сметки.

Това загатва за един от най-ценните и трайни активи, които банките имат в битката си с финтех съперниците - желанието на потребителите да им поверят приходите си, когато това в действителност е значимо. През 2021 година най-хубавите банки ще се възползват от това преимущество, с цел да си върнат позициите.

Някои финтех компании към момента процъфтяват. Фирмите, които дават на бизнесмените и търговците опцията да обработват цифрови заплащания с едно кликване, като Stripe или Square, не престават да се носят по вълната на наклонността за разкъсване с парите в брой. Същото важи за такива като Marqeta или GoCardless, които оказват помощ на заведенията за хранене и фитнес залите да си съберат цената за доставката или абонамента.

Компании, работещи на правилото " купи в този момент, заплати по-късно ", като Klarna или Afterpay, които уреждат краткосрочни заеми на мястото на продажбата, печелят благосклонността на спестовните купувачи.

Електронни брокери като Robinhood или td Ameritrade си обезпечават рекордни размери на търговия, защото семействата стартират да залагат на акции от дивана. Приятелите уреждат сметките си с бъркане в цифровите си портфейли, а не във физическите.

Но пандемията задушава други компании. Фирмите за рисков капитал още имат доста пари за харчене, само че все пак несигурната вероятност ги прави по-предпазливи във връзка с започващи компании, които горят кеша без пожарогасител в близост. Те също по този начин избират по-стари и потвърдени компании пред безспорни новаци, тъй че финансирането става все по-трудно и може да остане такова през идната година.
Светът през 2021 година В специфичното издание на списание The Economist, издавано под извънреден лиценз с добавени прогнози на " Капитал " за България, ще откриете: 70 авторски публикации на The Economistмненията на 20 национални и международни лидери16 страници светът в цифри Част от акцентите: Сър Киър Страмър за уроците от Коронавирус 19След Ангела: Следващият канцлер на ГерманияУнгарският Виктатор: Твърдият захват на ОрбанБитката за Русия: Путин vs НавалниСундар Пичай за зелените технологииКармен Райнхард за идващата кредитна рецесия
В същото време приходите на някои по-малки търговски банки - доста от които печелят от твърди такси при всяка покупка, направена от титуляри на сметки - пресъхнаха, тъй като клиентите им към този момент не си купуват лате на път за работа. В името на растежа поради самия напредък други пък оставят разноските да хвърчат нагоре. Целият този напън принуждава борещите се финтех компании да понижават своите маркетингови бюджети, което води до задържане на привличането на клиенти. През 2021 година оцеляването им може да бъде сложено под въпрос.

Утвърдените банки също бяха разтърсени от COVID-19. Много от тях са вложили незадоволително в цифровизация и бяха сюрпризирани, когато започнаха рестриктивните мерки. Ниските лихви в композиция с възходящите загуби по заемите, защото компаниите банкрутират и хората губят работата си, значат, че банките ще имат дребна опция да харчат пари за развиване на технологиите си. Но банките, които бяха прозорливи и към този момент са обърнали хартиените и ръчни процеси в редове от единици и нули, бяха възнаградени от милиони изтегляния на техните приложения, възходящи продажби и блестящи изследвания за задоволеност на клиентите. Тъй като изоставащите са принудени да затварят клонове и да свиват услуги, с цел да понижат разноските, като по този начин разочароват клиенти, водачите ще завоюват пазарен дял. Те също по този начин ще разширят своите оферти, като се опират на финтех за някои задания и артикули.

Докато се стремят да си възвърнат контрола върху финансите в безредно време, доста клиенти ще се доверят най-много на банките, с цел да се грижат за парите им - най-малко за известно време. Това е актив, който банките би трябвало да създадат всичко допустимо да не пропиляват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР