През по-голямата част от 2020 г. публичната реторика около настоящата

...
Коментари Харесай

Да се научим да живеем с вируса

През по-голямата част от 2020 година обществената изразителност към актуалната пандемия беше войнствена. Политиците и здравните престижи говореха за " размазване " на новия ковид и " смачкване " на устремилата се нагоре крива на растежа на епидемията. Но дребната досадна бучка от РНК, която за няколко месеца умъртви стотици хиляди, прегази световната стопанска система и изтри години прогрес в битката с бедността, продължава своя поход. Въпреки че имунизациите ще се появят, доставката им до всяка точка на света ще остане просто упоритост. Така че е редно да се придържаме към по-смирен звук.

През 2021 година човечеството ще продължи да се приспособява към съжителството с вируса по метод, който ще го направи не толкоз мъчно. Маските и усърдното миене на ръце към момента ще са наложителни. Хората ще дават на другите повече персонално пространство на обществените места, без даже да се замислят по въпроса. Но защото пандемията навлиза във втората си година, пригответе се за промени в три области: тестването, налагането на карантини и разпоредбите за обществена отдалеченост.

Евтините бързи проби за COVID-19 ще станат общодостъпни. За разлика от прецизната лабораторна PCR технология, която може да записва даже минимални следи от генетичния материал на болестта, по-евтините антигенни проби откриват елементи от вируса единствено когато те са в по-големи количества. Дори някои от най-хубавите антигенни проби не съумяват да заловен към една четвърт от инфектираните (въпреки че се счита, че въпросните хора са във фаза на заболяването, когато са по-малко заразни, в случай че въобще са). За сметка на това някои от тях могат да бъдат направени за 15 мин. с устройство с размерите на длан или приспособление, сходно на тестванията за бременност, което коства 5 $. Повече от 80 сходни бързи теста са в разнообразни стадии на разработка и това ще усъвършенства точността им, ще смъкна цената до към 1 $ и ще направи взимането на проби по-малко неприятно (чрез потребление на не толкоз дразнещи клечки за нос или посредством тампони за слюнка).

До средата на 2021 година бързите проби за COVID-19 ще заменят меренето на температурата по летищата (което е безсмислено по този начин или иначе). Работодателите, учебните заведения и уредниците на развлекателни прояви ще ги употребяват рутинно за скрининг на евентуално инфектирани. Някои хора даже може да прибавят бърз домакински тест към своя утринен или вечерен хигиеничен обред. Потвърждаването на позитивния резултат може би към момента ще изисква по-точния PCR тест, а отрицателният няма да е гаранция, че е безвредно да прегърнете баба си. Но по този метод доста инфектирани ще бъдат откривани много по-рано.

Страничен резултат от евтините проби, направени у дома, ще бъде събитието, че огромна част, в случай че не и множеството, от инфектираните хора останат отвън радара на формалните системи за следене на заболяването. Но доверието в тези системи на територията на Европа и Съединени американски щати по този начин или другояче е непоправимо повредено. Дори при настоящето състояние на нещата държавните управления могат единствено да се надяват, че инфектираните, които са наясно със своето положение, в по-голямата си част ще постъпят по верния метод - ще предупредят своите близки контактни лица и ще държат отдалеченост от другите във допустимо най-голяма степен. А хората без признаци, които ден след ден виждат тестовата линия, гласяща " положителен ", ще са по-склонни да съблюдават ограниченията, в сравнение с в случай че получават предизвестие от мобилна апликация да си стоят у дома.

Когато става дума за карантини, доста страни може би ще последват образеца на Франция и Швеция и ще понижат дължината на изолацията от две седмици на една, надявайки се да усилят спазването й. Хората ще бъдат съветвани да внимават през втората седмица, тъй като към момента може да съставляват някаква (макар и малка) опасност за близките, по тази причина да вземем за пример е добре да заобикалят срещи с по-възрастни родственици. Официалните органи, които наблюдават карантинираните, ще са по-склонни да ги пускат на открито за някои нискорискови действия, като да вземем за пример ранна утринна разходка в парка, когато в близост има малко хора.
Светът през 2021 година В специфичното издание на списание The Economist, издавано под извънреден лиценз с добавени прогнози на " Капитал " за България, ще откриете: 70 авторски публикации на The Economistмненията на 20 национални и международни лидери16 страници светът в цифри Част от акцентите: Сър Киър Страмър за уроците от Коронавирус 19След Ангела: Следващият канцлер на ГерманияУнгарският Виктатор: Твърдият захват на ОрбанБитката за Русия: Путин vs НавалниСундар Пичай за зелените технологииКармен Райнхард за идващата кредитна рецесия
По същия метод доста държавни управления могат да дават по-голяма автономия на жителите при социализирането. Ще отпаднат комплицираните и императивни правила за това кой с кого може да се среща, къде и по кое време. Вместо това ще има елементарни правила, които хората ще би трябвало да следват съгласно своята преценка. Например жителите на от ден на ден страни ще бъдат приканени по сходство на японците да заобикалят три неща: тълпите, обстановките, които постановат непосредствен контакт, и тесните пространства. Когато се събират с другари, хората ще бъдат съветвани по сходство на канадците да разсъждават в следните категории: " по-малко хора, на по-малки групи, за по-кратко време дружно и в по-големи пространства ".

Всичко това би трябвало да направи втората година на пандемията в някаква степен по-поносима спрямо първата. Да вдигнем тост за това - на дребни групи, несъмнено.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР