Наближавайки датата на изборите, сигналите за купуване на гласове зачестяват.

...
Наближавайки датата на изборите, сигналите за купуване на гласове зачестяват.
Коментари Харесай

Младен Маринов: Сигналите за купуване на гласове зачестяват

Наближавайки датата на изборите, сигналите за пазаруване на гласове зачестяват. Поне 5-6 сигнала проверихме във вчерашния ден, заяви пред Нова Тв вътрешният министър Младен Маринов.

Той отхвърли обвиняванията на опозицията, че сигналите против ръководещите не се проверявали.

Има арестувани претенденти за локалните избори в Несебър. В момента те са в районното ръководство и ще бъдат конвоирани до столичното разследване.

“Всеки един сигнал се рапортува и в прокуратурата и всички дейности се организират и под неин контрол. Постъпват и очевидни, и анонимни сигнали във връзка с всички участващи в изборите политически сили и всеки от тях се ревизира ”, добави министър Маринов. Той разяснява и дейностите на прокуратурата по следствие на случаи в Несебър и Горна Оряховица, свързани с закононарушения по изборните права на жителите.

„ Тази интервенция и процесуално следствени дейности бяха извършени в съботния ден под надзора на профилираната прокуратура, КОНПИ и Министерство на вътрешните работи. В хода на тези мероприятия се откри, че част от лицата, против които бяха ориентирани дейностите се употребиха с имунитет по отношение на идните избори за локална власт. Така че от там беше задвижена процедура, при която основният прокурор направи искане до ЦИК да бъде свален този имунитет, с цел да бъдат продължени тези процесуално следствени дейности. Вчера му позволиха, сега лицата се намират в Районно ръководство Несебър, при регионална дирекция Бургас и се чака тяхното конвоиране до столичното разследване “, добави министърът.

Маринов отхвърли да оповести повече детайлности, тъй като тече разследване. “Където има данни за закононарушения, има досъдебни производства. Голяма част от сигналите са очевидно злонамерени, само че няма по какъв начин да не бъдат тествани ”, посочи Маринов.

Според вътрешния министър схемите на пазаруване на гласове са най-различни. “В тази предизборна акция се натъкнахме на доста случаи, които не стоят доста съществено в обстановката, и на съответни претенденти. Реагираме на всеки сигнал, само че не разбирайте пазаруването на гласове като съответна транзакция, има най-различни способи за пазаруване на избор, някои от които мъчно могат да бъдат избрани дали са пазаруване на избор или предизборна акция ”, разяснява още вътрешният министър.

Към момента в Министерство на вътрешните работи не са получени сигнали за принуждение над или от жители във връзка предизборната акция. “Има за палежи, свързани с конкуренция в дребните обитаеми места – само че това са хора, които се конкурират и в живота, освен в акцията ”, добави той.

По мотив оповестения през вчерашния ден мониторингов отчет на Европейска комисия за България, Маринов заяви, че “след като Европейска комисия споделя, че ние сме изпълнили всички индикатори и критерии по механизма, за какво би трябвало да слагаме под подозрение решенията й, сподели Маринов във връзка сериозните мнения към отпадането на мониторинга. Ние сме по-самокритични от всяка друга страна в Европейски Съюз. Отивайки на европейска сцена, те не се самобичуват и пазят ползите на страната си, това върша и аз. Това решение не е на партиен орган, а на Европейска комисия. Смятате ли, че държавите-членки ще създадат компромис със сигурността на целия Европейски Съюз? ”, попита вътрешният министър.

По мотив абсурда по време на мача Англия – България и обвиняванията за расистки прояви, Маринов разяснява: “Не одобрявам определението, че България е раситска страна, което се прави на база държанието на 20-30 лица. Не отхвърлям, че има проблеми с футболното безчинство, нали по тази причина инициирахме промени в закона. 27 лица са открити, 3 от тях са подведени под наказателна отговорност за безчинство, на останалите са формирани преписки със възбрана за навестяване на спортни мероприятия за година и повече. Искаме на стадиона да влизат лица със идентичност – даже и да не написа на билета, да се знае кой го е закупил ”.

Според Маринов хората не би трябвало да разчитат единствено на Министерство на вътрешните работи в такива обстановки. “Не желая да се схваща, че единствено Министерство на вътрешните работи е отговорно за това. Министерство на вътрешните работи даже не е задължено да взе участие в защитата на всеки футболен мач, в Англия е по този начин. Съгласно закона, футболните почитатели на Левски имат записана охранителна компания, която също би трябвало да прави работа. Ако вървим в посока на всеки да има служители на реда и да има надзор, няма да реализираме нищо. Трябва да се одобряват промени в закона. Когато поставихме въпроса за влизане против персонална карта, ни упрекнаха, че превишаваме правата си ”, приключи вътрешният министър /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР