Наближава 12 април – Денят на космонавтиката, празникът, когато цялото

...
Наближава 12 април – Денят на космонавтиката, празникът, когато цялото
Коментари Харесай

Ретро: първата снимка на Земята от космоса!

Наближава 12 април – Денят на космонавтиката, празникът, когато цялото човечество отбелязва годишнина от полета на Юрий Гагарин. Първият космонавт на планетата излетява на този ден през далечната 1961 година и откакто обикаля Земята за 1 час и 48 минути се завръща сполучливо.

Но в случай че Юрий Гагарин е първият човек, който с очите си вижда Земята от космоса и се връща, с цел да опише за гледката на други, кои са първите хора, които въобще са съумели да видят Земята от космоса – въпреки и на фотография?

Всичко това се е случило цели 15 години преди полета на Гагарин. Тогава група военни и учени изпитват ракети “Фау 2 ” в пустинята на Ню Мексико.

 1st Space Photo ever

Това е първата в историята на човечеството фотография на Земята от космоса. Заснета е от камера, инсталирана към ракета “Фау 2 ”, на 24 октомври 1946 година. Credit: White Sands Missile Range/Applied Physics Laboratory

Не са минали и две години от края на Втората международна война. Но в  Съединени американски щати към този момент са доставени цяла дузина ракети, създадени в Германия по време на войната. Ракетите са доставени с 300 железопътни вагона. Разбира се, Съюз на съветските социалистически републики също се докопва до такива ракети. Оттогава насетне двете страни – Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики стартират своята същинска работа с ракетна технология. И двете страни взаимстват от “Фау 2 ”, с цел да стартират личните си стратегии, както ще стане ясно през идващите години.

Но до момента в който в Съединени американски щати ракетните експерти са се опитвали да подобрят ракетната технология, учени са били канени да инсталират в горните конуси на ракетите принадлежности за проучване на температурата, налягането, магнитното поле и други характерности на горните пластове на атмосферата.

На 24 октомври 1946 година излетява ракета “Фау 2 ” с камера, която прави по една фотография на всяка секунда и половина. Ракетата доближава височина 105 километра (което към този момент е галактическото пространство – интернационално приетата граница е 100 километра височина). След няколко минути тя се връща назад и се разрушава в Земята. Камерата, напълно естествено, е унищожена при удара.

Но фотографският филм оцелява, тъй като се намира в специфична стоманена касета.

Фред Рули, тогава 19 годишен, е един от първите хора, които виждат първата фотография от космоса. Той е в екипа, който има за задача да вземе кино лентата след разбиването на ракетата. По негови думи (източник – airspacemag) когато за пръв път са визуализирани фотосите, учените напряко пощуряват от благополучие, скачат нагоре-надолу като дребни деца!

И в действителност, те виждат първите фотоси на Земята от космоса!

Макар че тогава доста от хората не са мислели по този начин. Дори и по-късно, когато резултатите от полета са показани през 1950 година в Нешънъл Джиографик, се употребява терминът “слабопроучените пластове на горния въздух ”. Но през днешния ден публично приетата граница е 100 километра височина.

Днес хората от време на време си задават любопитни въпроси – по какъв начин е допустимо в границите на толкоз къс интервал от време (между 1957 и 1970 година) да са реализирани толкоз неща в космонавтиката – първи сателит, първи човек в космоса, първа разходка в космоса, първи човек на Луната, първи роботизирани задачи до Венера и Марс?

Вярно е, че има потребност от известно време технологията да “узрее ” и да бъде внедрена, само че тъкмо това е станало. През 40-те години на минали век към този момент е имало хора с прочут опит по какъв начин да изстрелват ракети до галактическото пространство, по какъв начин да изпращат принадлежности до такава степен, по какъв начин инструментите да сформират данни и тези данни да бъдат върнати назад на Земята.

Такава е била историята.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР