На заседанието на Северноатлантическия съвет, съюзниците от НАТО постигнаха споразумение

...
На заседанието на Северноатлантическия съвет, съюзниците от НАТО постигнаха споразумение
Коментари Харесай

НАТО увеличи военния си бюджет за 2024 г. на 2,03 млрд. евро

На съвещанието на Северноатлантическия съвет, съдружниците от НАТО реализираха съглашение по отношение на гражданския и военния бюджет на организацията за 2024 година Размерът на гражданския бюджет е избран на 438,1 млн. евро, а на военния бюджет - на 2,03 милиарда евро, което значи надлежно нарастване от 18,2 % и 12 % спрямо 2023 година, заяви " TVP World ".

Мирча Джоана, заместител общоприет секретар на НАТО, акцентира смисъла на увеличеното потребление на общото финансиране на НАТО за по-ефективно справяне с общите провокации пред сигурността. " Общото финансиране показва съюзническата взаимност и груповата воля. В неспокойни времена това ни е належащо повече от всеки път ", съобщи той.

Решението за повече групови вложения в НАТО беше взето от съдружниците на срещата на върха в Мадрид през 2022 година в отговор на засилената световна конкуренция и заканите за евроатлантическата сигурност, произлизащи от експанзията на Русия против Украйна.

На срещата на върха във Вилнюс през 2023 година водачите на НАТО започнаха спомагателни ограничения за подсилване на възпиращия и отбранителния потенциал на организацията, като се ангажираха да обезпечат съответни запаси за тези решения. Те потвърдиха трайната си лоялност към здрава трансатлантическа връзка, единение и единодушие в решителен за международния мир и сигурност интервал.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР