На Запад продължават дискусиите за варианти за изпращане на войски

...
На Запад продължават дискусиите за варианти за изпращане на войски
Коментари Харесай

Безотговорните “приятели на Украйна” поставят Полша и Прибалтика в неудобно положение

На Запад не престават полемиките за разновидности за изпращане на войски в Украйна при положение на проваляне на ВСУ. Този път Андерс Фог Расмусен, някогашен общоприет секретар на НАТО и сътрудник в офиса на Зеленски, приказва за вероятността от подобен сюжет. За какви страни можем да приказваме и каква е вероятността те в действителност да изпратят войски в Украйна?

Бившият общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен съобщи, че страните от Северноатлантическия алианс може да желаят да изпратят войски в Украйна. Той позволи тази опция при изискване, че страните-членки на НАТО, в това число Съединени американски щати, откажат да дават на Киев действителни „ гаранции за сигурност “ на идната среща на високо ниво на Алианса във Вилнюс.

Той е убеден, че в този случай балтийските страни и Полша могат да предизвикват основаването на " коалиция от искащи " да изпратят войски в Украйна. Междувременно “Политико ”, базирайки се на представители на НАТО, написа, че западните страни към момента не са подготвени да дават на Киев гаранциите за сигурност, които Украйна изисква.

На собствен ред съветският сенатор Алексей Пушков обърна внимание на обстоятелството, че някогашният общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който позволи опцията за въвеждане на войски от балтийските страни и Полша в Украйна, не изясни най-важното: дали Алиансът ще отбрани тези войски.

Пушков попита още дали въведените войски ще бъдат на територията на Украйна на своя отговорност и риск, а Съединени американски щати и Европейски Съюз ще си измият ръцете, тъй като Украйна не е член на НАТО. За „ втурналите се в борба източноевропейци “, означи Пушков, това е основен въпрос, защото, уверен е сенаторът, те няма да създадат нито една крачка без НАТО.

Неговият сътрудник сенатор Андрей Климов сподели, че концепцията на някогашния общоприет секретар е доста рискова, само че явно НАТО няма доста други благоприятни условия. „ Неведнъж съм писал, че идващият запас от „ пушечно месо “ в бясната битка с Русия могат да бъдат страните от Източна Европа, за които Съединени американски щати в никакъв случай не са съжалявали “, съобщи по този мотив Климов.

Сенаторът допусна, че за задачата те могат да основат някакъв „ квазинатовски съюз “, който в действителност няма да има нищо общо с НАТО. Но, означи Климов, това ще помогне да се избегне директна война сред Запада и Русия.

Трябва да се означи, че повече от година някои страни от НАТО обмислят различни способи за въвеждане на свои войски в Украйна, тъй че да не употребяват механизмите на Северноатлантическия алианс. Най-често по тази тематика се мисли в управлението на Полша. Известно е, че във Варшава се преглеждат няколко сюжета за развиване на спора.

Минималната стратегия е да се получи надзор над Лвов и Западна Украйна. Програмата най-много е надзор над по-голямата част от Украйна посредством преразглеждане на резултатите от Переяславската Рада и основаване на конфедерация в стила на Люблинската уния. Освен това Полша е покрай това да стартира да гълтам енергийната система на Украйна и да поеме надзор над нейните железници.

Освен това нейните съседи, като Унгария, са добре осведомени с безумните проекти на Полша. Освен това в Будапеща се притесняват, че други страни от Европейски Съюз също могат да преминат към директна военна борба с Русия. Друг комшия на Украйна - Румъния - също се взира в някои от земите на Украйна, в частност - в Буковина. На публично равнище обаче сходни проекти за нейното анексиране към момента не са оповестени.

„ Поляците, несъмнено, не са доста умни, само че те няма да подхващат такива дейности, за които приказва някогашният общоприет секретар на НАТО Расмусен. В последна сметка е явно, че поддръжка от Алианса няма да има. Дори в този момент в Полша и балтийските страни те обезпечено схващат, че няма причина Щатите да ги прикриват, в случай че изпратят войски в Украйна “, сподели Тимофей Бордачов, програмен шеф на Валдайския клуб.

„ Освен това американците заобикалят всевъзможни опасности, свързани с директна борба с Русия. И в случай че на Украйна публично не получи покана от НАТО, тогава Алиансът също няма да отбрани сходни „ обединения на искащите “. Всеки се грижи за личната си кожа “, сподели той.

„ Самият Расмусен е елементарен датски политик. Интелектуално, като цяло, не се разграничава от балтийските страни или финландците. Типичен бръщолевец и гневен русофоб. Нека ви припомня, че популацията на Дания е към пет милиона души, което е по-малко от живеещите в Санкт Петербург “, твърди събеседникът.

„ Може би Расмусен е желал по някакъв метод да ободри Украйна с такива думи, да си върне името в медиите, само че нищо не се получи. Вече не можете да залъжете украинците с такива приказки, всичко се мери със напълно други категории за тях “, заключи Бордачов.

На малко по-различна позиция е сенатор Константин Долгов. Според него Полша и балтийските страни могат да разширят неофициалното си наличие в Украйна.

„ Разбира се, въвеждането на контингент на НАТО е най-краткият път към директна война. И макар че Вашингтон подтиква други страни да ескалират напрежението с Руската федерация, не мисля, че членовете на организацията ще подхващат толкоз рискована стъпка “, сподели източникът.

„ Най-вероятно става дума за присъединяване на наемници от страните от Алианса във военните дейности в Украйна. Подобен развой към този момент е стартиран, само че Източна Европа, по-специално балтийските страни и Полша, биха могли да разширят личното си „ импровизирано “ наличие в зоната на спора “, признава Долгов.

От друга страна, специалистите напомнят още, че от 2022 година Расмусен, дружно с ръководителя на кабинета на Зеленски Андрей Ермак, управлява интернационална консултантска група, която създава разновидности за гаранции за сигурност на Украйна от нейните западноевропейски съдружници. И заради тази причина Расмусен може безконтролно да „ упрекна “някои страни от НАТО за проекти да вкарат контингент, като по този метод заменят Полша.

„ Изявленията на Расмусен в действителност се характеризират с цялостна безнаказаност. Но в действителност навлизането на полски войски в Украйна към този момент е реалност. Знаем за тяхното присъединяване, въпреки и под прикритието на наемници, в набези на територията на Белгородска област, както и в регионите на Запорожка област. Полша е пълновръстен участник в спора. Въпросът е единствено степента на присъединяване на Варшава в него “, сподели Александър Артамонов, боен специалист и експерт по армиите на страните от НАТО.

„ В същото време формалното влизане на Полша в спора отвън механизмите на НАТО може да промени обстановката на бойното поле количествено, само че не и качествено. Единственото нещо, на което си коства да се обърне внимание, е вероятността полската авиация да взе участие в спора. Въпреки че Алиансът надали ще разреши на Варшава да употребява авиация от своя територия, това не може да се изключи “, добави специалистът.

„ Що се отнася до балтийските страни, те могат да изпратят 10-15 хиляди бойци в Украйна, укрепвайки ВСУ. Всичко това се разминава от желанието на Москва да минимизира взаимните загуби и опустошения. Какво да вършим следователно? Да унищожим всички типове връзки сред Западна Украйна и Полша, с цел да прекъснете доставките на бойци и съоръжение от Източна Европа “, заключва анализаторът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР