На закрито заседание депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на

...
На закрито заседание депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на
Коментари Харесай

Депутатите решиха с таен вот: Пращаме ракети за C-300 и патрони на Украйна

На закрито съвещание депутатите дадоха зелена светлина за изпращане на зенитни ракети и патрони на Украйна, съобщи Нова телевизия.

 

Журналистите научиха, че Народното събрание е одобрил проекторешението за даване на зенитно-ракетни комплекси C-300 с отпаднала нужда на Украйна от изказване на Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

Решението беше взето след скрито гласоподаване.

" Всичко е признато и е завършена тематиката. Българска социалистическа партия напуснаха, " Възраждане " се изрекоха, направиха си акция. Нищо забавно няма в тази тематика, само че всеки желае да си основава политики ", разяснява още Пеевски.

По-рано гласуването на плана, импортиран от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, докара до напрежение в пленарната зала. От опозицията желаеха в Народното събрание да отиде министърът на защитата Тодор Тагарев.

След като през вчерашния ден на изключително съвещание Комисията по защита даде зелена светлина за изпращане на зенитни ракети на Украйна, през днешния ден опозицията неодобрява дебатите в зала. Още при започване на съвещанието от Българска социалистическа партия настояха да пристигна министърът на защитата и желаеха 30 минутна отмора.

Вторият опит за разисквания също претърпя провал. Този път предлагането за отмора пристигна от партията на Костадин Костадинов.

След като стана ясно, че в пленарната зала ще отиде началникът на защитата и командира на Военновъздушните сили, пристигна още едно предпочитание за отмора - този път от групата на Има Такъв Народ.

След поредност от почивки и 2 часа след началото на пленарния ден започнаха дебатите всъщност.

 

Предложението за новия пакет помощта за Украйна е от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Против него се оповестиха от „ Възраждане ”, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия.

„ Да поканите министъра на защитата, защото това касае министерството, което той ще съсипе ”, съобщи Цончо Ганев от „ Възраждане ”.

„ Той не е длъжен да участва, единствено по избор е ”, съобщи Росен Желязков, ръководител на Народното събрание.

„ Не знам за какво с такава лекост казахте – „ по негово предпочитание и т.н ”. Надявам се да не е отишъл на отмора, той обича по този начин да прави, когато се вземат решения за българската войска ”, сподели Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

 

Предвидено е да се дадат ракети, а не цели зенитно-ракетни комплекси С-300, както и бойни патрони по стандарт на НАТО.

Ракетите са дефектни и не могат да послужат на Българската войска, удостовери военният министър Тодор Тагарев на съвещанието на комисията и увери, че това няма да заплаши националната сигурност.

България е правила опит да поправи ракетите. Такава процедура е била задвижена от Министерството на защитата в интервала от 15 септември 2020-а до 21 юли 2022 година Единствената позволена компания е била тази на производителя - съветския тръст за въздушно-космическа защита “Алмаз-Антей ”. Оказало се обаче, че и концернът няма опция да поправи ракетите и е предложил България да се обърне към запаса на Русия, което не е допустимо поради нашествието в Украйна.

“Българската страна няма дарба за ремонт и възобновяване на неизправните зенитно-управляеми ракети от вида 5B55P(K) за ЗРК С-300, без това да заплашва живота и здравето на персоналния състав. Съответно България не може да ги ремонтира, нито да ги употребява, само че са нужни на украинската противовъздушна защита ”, пишат вносителите.

“Ако ние тръгнем да ги вършим, при нас рискът, в случай че стане случай, е по-висок за персоналния състав и хората, които ги обслужват, до момента в който при украинците този риск е по-приемлив, защото съгласно тях с един от дефектните комплекси могат да ремонтират няколко от техните настоящи и да пазят градовете си ”, изясни шефът на комисията Христо Гаджев.

Какъв тъкмо е дефектът на ракетите, е секретна информация. “Тези зенитни ракети не са минали сполучливо тестванията ”, сбит бе зам.-командирът на Военновъздушни сили бригаден ген. Петьо Мирчев.

Ракетите в действителност са неизправни, срокът на валидност на горивото им е изминал. То е рисково и токсично и у нас няма условия да бъде сменено, споделят специалисти.

Секретна е и броя на ракетите,

които имаме и можем да дадем, само че те не са доста, стана ясно от изявление на началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, който участва на учението Noble Blueprint 2023 на полигон “Ново село ”.

“Има предимство на въоръжението от руско време. Затова е обикновено и някои системи и особено зенитноуправляемите да не могат да се поддържат. Те не са доста, няколко бройки ”, сподели Ефтимов и изясни, че ракетите са рискови даже и за предпазване.

Президентът Румен Радев, който и преди се е изказвал срещу даването на военна помощ на Украйна, подлага на критика решението. “Моята позиция е ясна. Правителството и Народното събрание следва да съхраняват отбранителните качества на Българската войска, а не да я употребяват за донор на непознати армии ”, сподели президентът.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР