На юбилейното издание на 25-ия София филм фест композиторът и

...
На юбилейното издание на 25-ия София филм фест композиторът и
Коментари Харесай

Теодосий Спасов получи Наградата на София на 25-ия „София филм фест“

На юбилейното издание на 25-ия " София филм фест " композиторът и музикант Теодосий Спасов получи Наградата на София.

„ Виртуозен реализатор на дудук, първият, който извършва джаз на този инструмент. Теодосий Спасов е и извънредно надарен композитор, който съчетава фолклор, джаз и класическа музика. Работи с неизброими музиканти и оркестри от международна класа ", означи доцент Тодор Чобанов, заместник-кмет на София при връчването на оценката по време на церемонията.

Теодосий Спасов композира кино и театрална музика, както и произведения за симфоничен оркестър и дудук. Работи с имена като Енио Мориконе, Карло Селиото. Негова е музиката за българските филми „ Граница “ на Христиан Ночев и Илиян Симеонов, „ Гори, гори, огънче “ на Румяна Петкова, „ Следвай ме “ на Дочо Боджаков, „ Приятелите ме назовават Чичо “ на Ивайло Христов, „ Пазачът на мъртвите “ на Илиян Симеонов, „ Бартер “ на Атанас Киряков, „ Докато Ая спеше “ на Цветодар Марков.

В края на 2020 година година се появи и „ Танцът на пингвините “ – филм на Теодосий Спасов за пътешествието до Антарктида, с режисьор Ема Константинова.

Теодосий Спасов е притежател на голям брой български и интернационалните награди, измежду които са Орден “Кирил и Методий – първа степен с огърлие ” за изключителния принос към българската просвета (2013), Награда “Златен Век ” на Министерство на културата (2011), Награда за кино музика на Националния кино център (2007 и 2016), Артист на ЮНЕСКО за мир (2015 г.).

През 1995 година списание „ Нюзуик “ го подрежда сред най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „ най-хубавото от Изтока “ е маркирано: „ Спасов основава нов музикален род. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР