На втория ден от встъпването си в длъжност служебният кабинет

...
На втория ден от встъпването си в длъжност служебният кабинет
Коментари Харесай

Кадрово торнадо в държавните финанси

На втория ден от встъпването си в служба служебният кабинет на ген. Стефан Янев малко изненадващо, само че със забележителен размах, стартира да прави рокади в институциите, виновни за държавните финанси. Малко изненадващо, тъй като на първото съвещание на Министерския съвет в четвъртък (13 май) Янев не даде никакви индикации, че следва пречистване по върховете на данъчната и митническата администрация. Освен с назначението на трима зам.-министри на финансите, единствено за два дни служебният финансов министър Асен Василев се регистрира с две основни уволнения - на директорката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова и на шефа на организация " Митници " Георги Костов, които през годините ГЕРБ бранеше със зъби и нокти въпреки някои нелицеприятни разкрия за работата на поверените им ведомства.

Да стартираме обаче от назначенията в Министерството на финансите. Асен Василев ще има трима заместници, т.е. с един повече спрямо предшествениците му на поста - Владислав Горанов и Кирил Ананиев. Виолета Лорер  ще дава отговор за бюджетната сфера, Ваня Стойнева  ще бъде с ресори възобновяване на европейските средства, държавните помощи и координацията по Плана за възобновяване, а заместник-министърът Моника Димитрова-Бийчър  ще има задания в региона на присъединението на страната към Еврозоната, одита на евросредствата, както и подготовката на програмата за дълговата политика на министерството.

Показване на мускули

По-интересното се случи на 14 май, когато държавната пресслужба оповести, че е отстранена директорката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова и на нейно място е назначен Румен Спецов. Едва по-късно стана ясно и за какво е уволнена една от любимките на ГЕРБ. Според служебния финансов министър Василев претекстът е " редовно несъблюдение на служебните отговорности ". Той бе задоволително сладкодумен като обвърза прочистването с теча на персонални данни от Национална агенция за приходите през 2019-та, ниската събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове и тормоз над дребните данъкоплатци. Единственото, което може да се добави е, че доста хора още недоумяват за какво Димитрова не бе махната когато персоналните данни на милиони жители изтекоха в мрежата, до момента в който тя беше в отпуск, който по този начин и не приключи.  

Колкото до Румен Спецов - известен първенец по културизъм, той бе представен като експерт в следствието на данъчните измами  - специалист в разбора на бизнес секторите и установяване на риска от неспазване на данъчното законодателство и отбрана на икономическата сигурност. Завършил е Стопанската академия " Д.А. Ценов " - Свищов, със специалности " Икономика и търговия " и " Вътрешен финансов надзор ", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със компетентност " Защита на националната сигурност ". В професионалната си визитка има 14 години стаж в системата на Национална агенция за приходите, където заема разнообразни виновни длъжности. В интервала 2009 - 2015 година е работил в Централното ръководство на приходната организация, а от 2001-а до 2006 г.  - в Териториална дирекция на Национална агенция за приходите - Добрич. Апогеят в спортната му кариера пък е вицерепубликански първенец по културизъм през 2009-та, 2014-та и 2015 година и републикански първенец по културизъм за ветерани през 2014 -та и 2015 - та. 

Червен картон за Костов поради отчет на ОЛАФ

Още по-любопитна е рокадата в организация " Митници ". Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Георги Костов също минава за любимец на ГЕРБ - най-много на експремиера Бойко Борисов и се оказа на мушката на втори длъжностен кабинет, назначен от президента Румен Радев. 

Още през 2017 година тогавашният длъжностен министър-председател Огнян Герджиков съобщи, че е оставил за него на приемника си " директория с съответни обвинявания ".

" Нелицеприятни, само че напълно съответни обстоятелства има в досието за някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи и сегашен началник на Агенция Митници Георги Костов, която дадох на Борисов. В нея има имена на хора, които са имали доблестта да се подпишат за неща, които не са редни ”, изясни Герджиков и даже допусна, че Георги Костов може да е под наблюдаване на нашите спецслужби заради множеството сигнали против него. 

Предоставените данни и до през днешния ден не са обществено притежание. А и третото правителство на Бойко Борисов освен не в профил Костов от организация " Митници ", само че в обособени случаи и го защитаваше енергично. Например през януари 2020 година се появиха медийни спекулации, че е подал оставка. В рамките на часове Министерството на финансите излезе с опровергаване, в което натърти, че нито Костов е подавал оставка, нито тогавашният министър на финансите Владислав Горанов е желал отдръпването му от поста. 

Нещо повече, ръководеното от Горанов министерство се похвали, че " откогато Георги Костов оглавява митниците, резултатите от работата на институцията са отлични – нараснала е събираемостта на приходите, битката с контрабандата на акцизни артикули е забележима в проучванията на самостоятелни анализатори, арестувани са рекордни количества наркотични субстанции ".

Именно с мотив за нередности в работата на митниците обаче и сегашният длъжностен кабинет уволни Костов. Или както уточни служебният министър Василев:

" Има отчет на ОЛАФ за нанесени съществени вреди на европейския бюджет. В този отчет по съвсем всички критерии оценката е, че Агенция „ Митници “ не дава отговор на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели ограничения, само че все пак ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България би трябвало да провизира и вероятно да възвърне към европейския бюджет ".

Ще напомним, че през юни предходната година Григор Здравков от " Легия Антимафия " направи разкрития в тази посока пред " СТУДИО БАНКЕРЪ ".

" Мога да разясня най-малко три случая на контрабанда през митниците. Най-фрапиращото е, че държавното управление прикрива отчети от ОЛАФ и Европейски Съюз за митнически измами у нас през последните пет години, които са ощетили европейския бюджет с 890 млн. лв. и те минават към съответна процедура против България ", сподели тогава Здравков.



Кадър от " Орешарски " поема митниците

На мястото на Георги Костов е назначен Павел Тонев, който има над 20-годишен опит в Агенция " Митници " и заемаше същата служба в кабинета на Пламен Орешарски.

Тонев е роден през 1966 година в Пловдив, приключил е  " Счетоводство и надзор " в УНСС – София, и „ Право " във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ". Постъпва на работа в митническата администрация през 1991-а и работи като митнически контрольор, основен контрольор, шеф на митническо бюро в “Пловдивски панаир ”, шеф на отдел в РМУ - Пловдив, зам.-началник и началник на Митница - Пловдив, а през 2002 - 2009 година е началник на Регионална митническа дирекция – Пловдив. Няколко години се занимава с консултантска активност в областта на митническото и акцизното законодателство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР