На всеки три секунди в света се ражда нов човек.

...
На всеки три секунди в света се ражда нов човек.
Коментари Харесай

За рожбите с любов, или удивителни детски факти и традиции

На всеки три секунди в света се ражда нов човек. Още от момента на появяването си на бял свят децата са способни да създадат живота на възрастните непредсказуем: от време на време той е занимателен, постоянно даже вманиачен, само че и безпределно благополучен. Малчуганите с лекост подкупват със своята близост освен родителите си, само че и съвсем всички близки и далечни родственици, другари, а също по този начин и непознати. Вроденото доверие на рожбите към света и искреността им в действителност ни подсказват, че няма нищо по-крехко и безпомощно от тях. В реалност обаче съществуват много обстоятелства, които разкриват какъв брой доста не се знае от множеството хора за отрочетата ни.

Експерти настояват, че кърменето обезпечава на бебетата очевидни преимущества: при тези, които се хранят единствено с майчино мляко в първите три месеца от живота, когнитивното развиване е с 30% по-голямо от децата, получаващи изкуствени или приспособени смеси.

Когато са единствено на един ден, девойките демонстрират интерес към лицата на близките, а момчетата на същата възраст избират да обръщат внимание на придвижванията.

До 4-6-месечна възраст децата рефлекторно могат да плуват. След това се постанова да се учат още веднъж на това другояче вродено умеене.

Новородените елементарно разграничават аления и зеления цвят, само че не и синия. Любопитно е също, че плачейки, имитират гласовете на майките им. Когато крещят, французойките го вършат с висок звук, а германките - с невисок. По същия метод звучат и бебетата им.

По документи корейските малчугани постоянно са по-големи от връстниците им по света поради обстоятелството, че 9-те месеца от живота им в утробата на майката се прибавят към тяхната възраст.

Забелязано е, че в следвоенен интервал се раждат доста повече момчета. Това извънредно събитие даже получава характерно наименование - феномен на завърналия се боец.

В първите три седмици след появяването на бял свят бебетата крещят, само че не плачат в същинския смисъл на думата, т.е. нямат сълзи.

В племето навахо пък имат особено отношение към първата усмивка на бебето. По този мотив се провеждат тържества, а този, който успее да накара бебето да се засмее същински за по-дълго време, става почетен посетител на церемонията и му се оказва изключително внимание, като се сервират най-вкусни ястия и най-големи части месо.

Добре е да се спомене и любопитна детайлност, че през 1962 година в Танзания е записана зараза на веселието, която визира над хиляда деца. Всичко стартира от кикота на три ученички в селището Кашаша. След тях стартират да се смеят и останали девойки. Необясними пристъпи не престават от час до няколко дни и последователно обгръщат цялото школо, което скоро се постанова да бъде закрито, защото никой в него не е кадърен да се отдаде на просветителния развой. Но " болестта " плъзва и по други обитаеми места. Окончателно " заболяването на хихикането " изчезва от единствено себе си след година и половина.

В индийското село Мусти новородените се хвърлят от покрива на локалния храм (висок 15 метра) върху опъната изпод мрежа. Смята се, че по този метод децата се снабдяват със мощ и здраве.

Доказано е, че доста и интензивно пълзящи бебета по-лесно се оправят по-късно в учебното заведение от децата, които напряко се пробват да проходят.

Децата стартират да схващат даден език много преди самите те да проговорят. Няма да си спомнят какво им се е случвало евентуално чак до 3-годишна възраст. Това събитие психолозите назовават детска амнезия. Характерното за нея е, че малчуганите губят визия за някои моменти от живота им, до момента в който порастват, и това продължава чак до юношеството. Въпреки това, добре е възрастните да създадат всичко допустимо малчуганите да имат щастливо детство.

За най-умно хлапе на света се счита Ганеш Ситам-Палам. Едва 7-годишен, той става студент в университет. Планира на 13 да получи научна степен. А 11-годишният гражданин на Египет Махмуд Ваил е вписан в Книгата с върхове на Гинес с помощта на гениалните му умствени качества: може да умножава и да дели мислено 9-значни цифри със скоростта на компютър.

В много от огромните градове по света съществуват клубове за деца индиго. Те обаче са от затворен вид, и то не тъй като по този метод желаят да изолират малчуганите от света, а с цел да не наподобяват като черни овце (или бели врани) на фона на връстниците си. Някои от членовете на тези сдружения на 5 към този момент приказват на 4 езика или пишат поеми. В древността сходни персони се считат за гении или за луди. Но някои в действителност остават в историята като вундеркинди, измежду които, несъмнено, е Волфганг Амадеус Моцарт, Блез Паскал, Карл Фридрих Гаус, Леонардо да Винчи и други

Ето подобен е животът на децата - от време на време чудноват, неясен, а постоянно даже пораждащ неразбиране. Но постоянно е забавен, както упоменатите обстоятелства, чийто лист непрекъснато се попълня с нови удивителни открития.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР