На всеки му се е случвало да забравя - от

...
На всеки му се е случвало да забравя - от
Коментари Харесай

Витамините, които ще ни помогнат да имаме по-добра памет

На всеки му се е случвало да не помни - от най-дребните неща за извършване на покупки до това, че се е уговорил с другар за петък вечер.
 Витамин D, изгодите от него и новото изследване, което демонстрира дали е нужно да го взимаме като добавка
Нужно ли е да одобряваме витамин D като добавка

Ново изследване дава отговор

Тези " пробиви " в паметта са нещо обикновено, изключително когато човек е с по-натоварено и забързано всекидневие. Оказва се, че са и нещо много постоянно срещано. Данни на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите сочат, че един от девет възрастни над 45 години се оплаква от комплицираност и забравяне.

Проучване на AARP от предходната година пък демонстрира, че 21% от хората над 50-годишна възраст взимат хранителни добавки, които да подобрят паметта им. От са подбрали няколко витамина, чийто банкет може да усъвършенства паметта.

Витамин B12

Като цяло, всички витамини от група B са значими за мозъка и паметта. Според лекар Ейша Шерзай от Loma Linda University Health, те оказват помощ за основаването на неврохимикали, които разрешават на мозъчните кафези да споделят между тях.
 Снимка 591738

Витамин B12 е доста значим за положителната памет, като дефицитът му може да аргументи комплициране и неприятна памет, а в по-тежки случаи и деменция. Изследване от 2020 година сред пациенти с недостиг на B12 е посочило, че когато те са започвали да приемат витамина, недоволствата им от заплеснатост и забравяне са намалели.

Но лекар Шазай акцентира, че в случай че нямаме недостиг на витамин B12, то спомагателният му банкет надали ще окаже някакъв резултат. Иначе, телешкото месо, животинският черен дроб и бъбреци са добър източник на B12.

Витамин D

Този витамин е виновен за синтезирането на хормони, които пък са основни за връзката сред мозъчните кафези. Което значи, че липсата на витамин D може да аргументи проблеми с паметта.
 Снимка 591734

Дори има, показващо, че дифицитът на този витамин, може да увеличи риска от деменция и Алцхаймер.

Витамин E

Консумацията на предпоследния витамин в селекцията също е значима. Той е антиоксидант и може да противодейства на някои увреждания, породени от свободните радикали. 
 Снимка 591737

Всъщност високите равнища на витамин E в кръвта са свързани с по-добри когнитивни резултати. Но той може да има роля и при забавянето или предотвратяването на когнитивен спад, обвързван с общото стареене и заболяването на Алцхаймер.

Проблемът е, че не всички проучвания на витамин E са потвърдили неговата резултатност. И все още учените не са изцяло сигурни по какъв начин той въздейства на мозъка.

Омега 3 мастни киселини

Тук ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA) са от изключително значение за мозъка. Дефицитът им пък е обвързван с съществуването на невродегенеративни разстройства.
 Снимка 591736

EPA и DHA се борят с инфектиране в мозъка и оказват помощ за укрепването на връзките сред мозъчните кафези. Важно е да се означи, че приемът на омега 3 мастни киселини може и да оказва помощ при ранните стадии на когнитивни увреждания, само че не и да служи като превантивна мярка.
 Есен, зима, витамин C, витамин D, витамин B комплекс, омега 3, пробиотици и по какъв начин да подсилим имунната си система
Как да подсилим имунитета преди есента и зимата

Витамини на помощ

Но в едно учените са безапелационни: не бива да разчитаме единствено на хранителни добавки и витамини, с цел да подобрим паметта или здравословното си положение. Много по-важно е да водим здравословен метод на живот.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР