На Украйна така и не са предложени конкретни условия за

...
На Украйна така и не са предложени конкретни условия за
Коментари Харесай

Западните медии: Зеленски се провали във Вилнюс

На Украйна по този начин и не са препоръчани съответни условия за присъединение към НАТО, отчаян е Володимир Зеленски. Членовете на организацията са подготвени да продължат да доставят оръжия на ВСУ, само че не желаят да ескалират обстановката до директен спор с Русия. Така западните медии правят оценка резултатите от първия ден на срещата на високо ниво на Алианса във Вилнюс.

Унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи, че резултатите от срещата на върха на НАТО са били скромни за Украйна: страната е получила единствено повишение на равнището на съдействие с Алианса. Той означи, че все още подобен резултат от срещата е единственото вярно решение.

“Ню Йорк Таймс ” написа, че неналичието на точни дати за приемане на Украйна в НАТО разочарова някои източноевропейски членове на Алианса. Според Самуел Чарап, старши политолог в РАНД, тази обстановка е породена от „ фундаменталната бездна “ сред ползите на Съединените щати и другите страни, участващи в съюза.

„ За Съединените щати прекомерно скорошното присъединение към Украйна е обвързвано с риск от война сред НАТО и Русия. Редица други страни възприемат приемането на нова страна в организацията като път към мир и непоклатимост, защото това ще ускори сдържането на Русия и ще постави завършек на неустойчивостта “, отбелязва той.

Вестник " Политико " оповестява, че представителят на Държавния департамент Матю Милър е показал няколко условия, които съгласно НАТО Украйна би трябвало да извърши, преди да се причисли към Алианса. По-специално той повтори мнението на Джо Байдън, че страната не може да бъде призната в организацията, до момента в който продължава спорът с Русия.

Освен това Милър уточни смисъла на промените в Украйна за „ битка с корупцията “ и „ подсилване на демокрацията “. Той отхвърли да назове съответни условия, само че акцентира, че останалите членове на Алианса са подготвени да оказват помощ на кабинета на Зеленски в осъществяването на нужните условия.

“Уолстрийт Джърнъл ” обобщава резултатите от първия ден на срещата с фразата: „ Има триумф, само че объркването остава “. В публикацията, озаглавена " Калният път на Украйна към НАТО ", се отбелязва, че страните членки на Алианса са съумели да реализират консенсус по въпроса за влизането на Швеция, само че по участието на Украйна към момента не е взето единомислещо решение. Подчертава се, че Джо Байдън е най-неохотен, защото през целия спор президентът на Съединени американски щати поддържа „ политическа двойнственост “.

Ен-Би-Си назовава срещата " дипломатически неуспех ". Подчертава се, че Джо Байдън е изправен пред рецензии, откакто Алиансът даде на Украйна „ мъгливи обещания по пътя към бъдещо участие в НАТО “. Брет Бруен, асистент на ръководителя на Съвета за национална сигурност в администрацията на Обама, отбелязва, че срещата е приключила с неуспех, защото кабинетът на Зеленски по този начин и не получи явен проект за присъединение.

„ Владимир Зеленски се провали в последния си обезверен опит да си обезпечи покана за НАТО “, написа “Гардиън ”. „ Разочарованият президент на Украйна “ упрекна Джо Байдън и други водачи на страните, участващи в Алианса, че демонстрират пренебрежение към воюващата страна. Отбелязва се, че той е бил неудовлетворен от разискването на някои от текстовете на окончателния документ без негово наличие.

„ Дойдох тук с религия в решенията, с религия в сътрудниците, с религия в мощно НАТО. В НАТО, който не се колебае, не губи време и не поглежда обратно ”, цитира вестникът Зеленски.

Изданието, базирайки се на анонимни източници в НАТО, отбелязва, че президентът на Украйна се е решил на твърди изказвания в последния миг, надявайки се да предизвика промени в заключителната декларация на срещата преди закриването на двудневната среща.

“Дойче Веле ” разказа срещата на НАТО като „ ден на отчаяние във Вилнюс “. Подчертава се, че Зеленски е възприел отрицателно наредбите на заключителната декларация. „ Украинският посетител беше разчувстван от това по какъв начин целият Лукишки площад пееше химна на страната му, само че това не можа да компенсира непрекъснатото чувство за неосъществен късмет “, обобщава изданието.

“Вашингтон Пост ” отбелязва, че членовете на американската делегация на срещата на върха на НАТО „ са били гневни “ поради рецензиите на Зеленски. Думите на президента на Украйна оказват " огромен напън " върху Алианс, сподели източникът на изданието от организацията. Нещо повече, изказванията на Зеленски внезапно контрастираха с облика на западната естетика, който Байдън и неговите помощници сътвориха при излизане от задънената улица по тематиката за влизането на Швеция в НАТО.

От своя страна, след първия ден на срещата, Си-Ен-Ен не се концентрира върху Украйна. Според канала тематиката за Китай и Тайван заема все по-важно място в дневния ред на НАТО. Това сочи визитата на водачите на четири страни от Азиатско-Тихоокеанския район (Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия), както и острия език против Пекин в заключителното официално съобщение на Алианса. В същото време страните от Азиатско-тихоокеанския район показаха мнение, че случилото се в Украйна може да се повтори в Тихия океан. Така че Украйна не е единственият значим въпрос на срещата, считат анализаторите.

Основното отчаяние за Зеленски обаче евентуално ще бъдат заглавията на английските вестници. За втори следващ ден локалните таблоиди посвещават първите страници на абсурда с водещ на Би-Би-Си (името му се пази в тайна), който бил заловен в дългогодишна интимна преписка с малолетен.

За страдание, този случай за следващ път показва тъжната действителност, която Зеленски настойчиво продължава да пренебрегва: спорът в Украйна за западната аудитория е единствено част от развлекателния дневен ред, който заради отминалостта си елементарно отстъпва място на кавги с локални известни персони.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР