На учените от Харвард бяха необходими осемдесет и три години,

...
На учените от Харвард бяха необходими осемдесет и три години,
Коментари Харесай

Изследователи от „Харвард” откриха трите тайни за добър живот

На учените от „ Харвард ” бяха нужни осемдесет и три години, с цел да открият тайната на положителния и благополучен живот. Изследването наблюдава живота на доста хора и в разнообразни моменти от време, с цел да успее да декодира какво ни прави щастливи, оповестява.

Започвайки през 1938 година, Д-р Арли Бок от Медицинското учебно заведение в Харвард, фокусиран върху 268 студенти първа година.

От 268 участници най-значимите промени са настъпили при мъжете на 40 години. Например един става президент на Съединените щати (Джон Ф. Кенеди), един прочут създател, а четирима се кандидатират за сенатори.

Според резултатите от проучването първият дирек за добър живот е триумфът. Но друг, който идва незабавно или с огромна лекост. Успех, който се основава на старания и продължава.

Участниците в проучването са претърпели доста възходи и падения в живота си. Така че откривателите не са се съсредоточили върху техния един миг, а върху дълготрайното влияние на техния опит. Резултатите демонстрират, че компликация или крах в живота не значи, че ще стоим надалеч от триумфа и положителния живот вечно. Напротив, тези, които се концентрират върху бъдещето, оставят зад тила си сложното и гледат напред, съумяват в последна сметка.

От друга страна, тези, които са изпитали огромна популярност доста рано, не постоянно са били сполучливи в живота. Например Джон Хайнс, който е бил моделът участник в проучването, има всичко. Той е бил женен, сполучлив. Но през 30-те си години стартира да пуши и пие, има извънбрачна връзка и най-после умира ненадейно.

Изследователите разкрили, че тези, които реагират по-енергично и позитивно на житейските проблеми, са по-здрави душевен и прочувствено от тези, които гледат на нещата по-негативно. Като цяло обаче прочувствената просветеност може да се развива и усъвършенства с годините и да способства за персоналното и професионалното израстване, настояват откриватели от „ Харвард’.

 „ Самотата убива. Тя е толкоз мощна, колкото алкохолизма или цигарите ", сподели професорът от „ Харвард ” Робърт Уолдингър, член на изследователския комитет и психиатър.

Оказа се, че един от най-важните фактори за добър живот са дълготрайните и пълноценни връзки. Има директна връзка сред самостоятелното благополучие и щастието, което усещаме в една връзка.

„ Хората, които са били удовлетворени от връзката си на 50, са били по-здрави на 80. Силните връзки оказват помощ за закъснение на умствения и физическия крах. Грижата за тялото е значима за положителния живот, само че също по този начин и поддържането на положителни взаимоотношения “, означи Робърт Уолдингер.

Други фактори, които могат да доведат до добър и благополучен живот, са общуването, знанието по кое време да се откажеш, честността в връзките и оценяването на околните.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР