На церемонията присъстваха стотици сенегалски представители и няколко държавни глави

...
На церемонията присъстваха стотици сенегалски представители и няколко държавни глави
Коментари Харесай

Двуженецът Файе: Опозиционер, излязъл скоро от затвора и най-младият президент на Сенегал


На церемонията участваха стотици сенегалски представители и няколко държавни глави на африкански страни. След полагането на клетва Файе се върна в Дамаск с авто конвой, придружаван от конна армия и приветства стотиците поданици на столицата, излезли по улиците на града, с цел да го посрещнат.

След това шествие, траяло до президентския замък, предходният държавен глава Маки Сал връчи алегорично ключа на президентството на Файе и напусна постройката.

След триумфална победа на първия тур на изборите с 54,28 % от гласовете, Файе, който до момента не е заемал избираема служба, става най-младият президент на Сенегал от независимостта на страната през 1960 година, и то по-малко от три месеца, откакто излезе от пандиза .

След три години на напрежение и предизборна рецесия през актуалната година, в първата си тирада като президент Файе през вчерашния ден съобщи, че си дава сметка за дълбокото предпочитание на сънародниците му за смяна в страната и че това е довело до огромната му победа на първия тур на изборите на 24 март.

Снимка: БТА/АП, Sylvain Cherkaoui

Файе ще бъде президент за мандат от пет години. Предшественикът му Маки Сал управляваше страната 12 години и резервира мощни връзки със Запада и с Франция, като в същото време диверсифицира и партньорствата на Сенегал. Но последните три години от мандата му бяха белязани и от безредици, които предизвикаха гибелта на десетки хора и арести на стотици сенегалци.

Сред арестуваните беше и опозиционерът Усман Сонко. А за Файе се счита, че е опозиционер, израснал в сянката на Сонко .

Файе е работил в данъчната администрация, бил е почитан представител там. Той идва на власт с дневен ред за понижаване на цената на живота, битката с корупцията и постигането на националното помиряване.

Файе дава обещание и понижаване на безработицата измежду сенегалските младежи. Той дава обещание и преразглеждане на контракти, подписани с френски компании в региона на петрола и на природния газ , както и договорите в региона на минното дело и на риболова.  

Новият президент назначи за министър председател на страната основна фигура, довела до неговото избиране на президентския пост -  Усман Сонко. За него се счита, че е наставник на Файе. Новият министър председател даде обещание, на собствен ред, в скоро време да бъде формирано и ново държавно управление на страната. 

President Diomaye Faye of SENEGAL

Файе въплъщава новото потомство сенегалски политици . Той се възхищава на Барак Обама и на Нелсън Мандела и се дефинира като " панафриканист от левицата ".

Обещава да работи за връщането на Нигер, Мали и Буркина Фасо в Общността на западноафриканските страни . Трите страни са ръководени от хунти, които скъсаха връзките с Франция е се сближиха с Русия. Мали и Буркина Фасо, а също и хунтата в друга африканска страна - Гвинея, изпратиха представители на церемонията по полагане на клетва от Файе през вчерашния ден. 

В края на предизборната си акция той се качи на трибуната с двете си съпруги - Мари и Абса . Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, претендентът на опозицията реши да покаже намерено, че има повече от една брачна партньорка. Полигамията (многобрачие) е обичайната и религиозна процедура, крепко вкоренена в сенегалската просвета, само че до момента не е имало две първи дами.

Par la grâce de Dieu… Toutes nos félicitations au président Bassirou Diomaye D. Faye et au premier ministre Ousmane Sonko.
Ensemble, unis, pour construire un Sénégal Nouveau, prospère et juste.
— Dieynaba SAR (@dieynaba_sar)

Мари Кхоне , първата му брачна половинка, за която е женен от 15 години и от която има четири деца, е от неговото село. За втората си брачна половинка, Абса , Файе се дами доскоро повече от година, предаде през вчерашния ден Агенция Франс Прес. 

Полигамията от дълго време е противоречив въпрос в Сенегал, където има преобладаващо мюсюлманско население. Много дами там са срещу тази процедура, която считат за лицемерна и несправедлива по отношение на тях.  Комисията на Организация на обединените нации за правата на индивида постанови в отчет през 2022 година, че полигамията дискриминира дамите и би трябвало да бъде изкоренена. 

Освен социална полемика обаче, двуженството провокира въпроси за формалния протокол, който би трябвало да бъде преразгледан поради двете първи дами. 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР