На церемонията по полагане на клетва от магистрите по Право

...
На церемонията по полагане на клетва от магистрите по Право
Коментари Харесай

Без главен прокурор в конституцията: Експертите призовават за обществен дебат

На церемонията по полагане на клетва от магистрите по " Право " от Юридическия факултет на Софийския университет (СУ) " Климент Охридски " деканът проф. доктор Даниел Вълчев разяснява пред, че конституционните промени не могат да бъдат осъществявани без необятно разискване. 

По думите му, в случай че има законопроекти за смяна на Конституцията, без значение от кого и какви хрумвания има в тях, в реда на нещата е те да се оповестят, с цел да могат всички хора да си кажат мнението. Проф. доктор Вълчев уточни и, че неслучайно Конституцията се назовава публичен контракт за главните правила, по които обществото живее. Според него, в случай че някой счита да прави промени в стеснен кръг, резултатът няма да бъде добър и никакво бързане не е целесъобразно, когато става въпрос за Основния закон.

В изявление за юристът Татяна Дончева и водач на " Движение 21 " пък предизвести, че при неналичието на основен прокурор, Делян Пеевски от Движение за права и свободи ще управлява прокурорската система, " тъй като си е назначил основните прокурори по места ". Дончева акцентира, че България постоянно е имала основен прокурор и пътят е той да бъде заменен, а не да бъде закрита длъжността му.

" България постоянно е имала основен прокурор. Промяната на досегашната система не значи да няма основен прокурор. Това са нелепости ", разяснява още Дончева. 

Според заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев , който гостува в " Тази събота " по, " премахването на фигурата на основния прокурор е допустимо, само че коренно решение ". Той разяснява и процедурата по отстраняването на Гешев във Висш съдебен съвет и по-конкретно отдръпването на едното предложение за отстраняването му: 

" Оставаме с неприятно усещане всички, които сме гледали съвещанието на Висш съдебен съвет. Едни хора, които до през вчерашния ден защитаваха основния прокурор, станаха негови критици. В обществото остава неприятно подозрение кои са същинските аргументи за това превръщане на 180 градуса ".

А във връзка настояването за предварително премахване на основния прокурор Александър Маринов , политолог и анализатор и досегашен консултант на служебния министър председател Гълъб Донев, изясни пред, че е допустимо президентът да не подпише съответния декрет преди да се е произнесъл Конституционният съд.

" Президентът Румен Радев може и да не подпише указа за освобождение на Иван Гашев, в случай че Висш съдебен съвет в профил от служба основния прокурор. Много от дълго време са опитите да бъде превзета правосъдната система от политически и стопански кръгове и води до разумни проблеми. Би трябвало да се изчака по какъв начин ще се произнесе Конституционният съд за двете претенции на основния прокурор. Ако се окаже, че Конституционен съд се произнесе и каже, че са възможни и се одобри, че измененията не подхождат на Конституцията, тогава може още веднъж да обвинят президента, че е нарушил Конституцията ", разяснява Маринов. Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на основния прокурор Иван Гешев в Конституционния съд, никакви дейности не могат да бъдат предприемани по него. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР