На три километра от град Костинброд се намира уникално място

...
На три километра от град Костинброд се намира уникално място
Коментари Харесай

Шияковският манастир – място за среща с Бога и с българската история

На три километра от град Костинброд се намира неповторимо място за среща с Бога, с българската история, само че и с луксозна природа, съобщи кореспондент на БГНЕС. Шияковският манастир е извънреден бисер в короната на така наречен междинен кръг от манастири край София.


И през днешния ден няма точна информация по кое време е основан той. Предполага се, че съществува от времето на цар Иван Шишман, като съгласно преданието, в средата на XIX век – през 1929 година, е повдигнат на мястото на феодален български манастир от времето на цар Иван Шишман.


През 1929 година е възобновен църковният храм на обителта и допреди няколко години той е бил единствената постройка в манастира – стопанските и жилищни постройки били разрушени. Сега наоколо до църквата има построена нова жилищна постройка с огромна магерница.


Манастирът е място, тясно обвързвано с историята на град Костинброд. Негов свещеник през интервала 1870 – 1871 година е бил Иван Стоянов Караиванов (отец Генадий) – участник в Първата българска легия на Георги Раковски. По негова покана Васил Левски гостува на манастира, създавайки скришен революционен комитет.


По самодейност на Генадий, Васил Левски два пъти посещава манастира и основава в него скришен революционен комитет. Подробности за основаването на тайния революционен комитет са дадени в първото издание на книгата на Надежда Берова за Шияковския манастир, фрагмент от която е изложен в манастира:


.. “От Костинброд идват Стойко Тонев от Горната махала, Димитър Ст. Духов от Духовата махала и Ильо Гълъбов от Палавозовата махала. От Шияковци присъствуват Ангелаки Цветанов, Божин Гончев Бръмбарев и Доне Петков Кулячин. Село Маслово също е имало представители, само че не се знае кои са били. На събранието се взема решение за формиране на скришен революционен комитет. Участниците поставят клетва.

Поп Владо (Владимир Г. Попов) от Шияковци, който дълги години е служил в манастирската църква, споделя по сведения от дядо си, също духовник в манастира, че Васил Левски го е посещавал два пъти. За пребиваването на Апостола в Шияковския манастир загатват акад. Иван Унджиев в книгата си „ Васил Левски “, и доста по-рано – Величко Белунов Душков в публикацията „ Апостолът сред шопите от Софийско и Пиротско “.

По-късно отец Генадий става свещеник на Драгалевския манастир. Участва в подготовката на Априлското въстание в Македония, през 1876 година, взима присъединяване в Руско-Турската Освободителна война /1877 – 1878 г./, както и в Сръбско-Българската война през 1885 година Умира през 1900 година в манастира Света гора в Атон./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР