На третия ден след връчването на втория мандат ГЕРБ-СДС и

...
На третия ден след връчването на втория мандат ГЕРБ-СДС и
Коментари Харесай

Размразяване на преговорите: Министри на ГЕРБ няма да има в бъдещия кабинет

На третия ден след връчването на втория мандат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължиха договарянията за сформиране на постоянно държавно управление. Двете обединения резервираха безмълвие какво разискват. Все отново от мандатоносителите стана ясно, че министри на ГЕРБ няма да има в възможния кабинет. Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " са срещу кабинет с мандата на ПП-ДБ.

Размразяването стартира с политически совалки в Народното събрание и диалози повече от 3 часа. В кабинета на ръководителя на Народното събрание влизаха и излизаха - Николай Денков, Мария Габриел, съпредседателите на ПП-ДБ и основни фигури на ГЕРБ. Всички те през днешния ден избягваха медиите. Само получилият втория мандат Николай Денков разкри малко:

" Оставете ни да си свършим работата. Както обясних и преди този момент в изяви има два детайла. Единият е да подсигуряваме, че няма да има проблеми с администрацията, тъй че приготвяме съответния документ, който да даде успокоение на всички, които са се тормозили. И второто е, несъмнено, персоналния състав. Така, че работим и по двете. - Ще допуснете ли други партии? - Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има е състав от който тръгнахме, както постоянно съм казвал, гледаме дали може да има по-добри специалисти. - Ледовете топят ли се? - Между нула и 100 градуса. "

Мария Габриел, която замрази договарянията в събота, а през вчерашния ден сложи условия за размразяването им, през днешния ден също беше сбита:

" Разговорите не престават. Когато имаме какво да ви кажем, ще го кажем. "

По-рано във връзка на информациите, че ГЕРБ не утвърждават, Денков отговори:

" Освен, че не би трябвало да има партийни лица, би трябвало да има и хора, които да си свършат работата. Не е толкоз елементарно да може да се откри министър на финансите, който да може да свърши работа при тези сложни условия. "

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още рано сутринта заяви, че диалозите за държавно управление не престават и че той не е трансформирал позицията си през цялото време, все пак:

" Трябва да има държавно управление, постоянно определено с парламентарно болшинство, което е обикновено в една парламентарна република. Това съм споделил от първия ден. Говорехме за 3 месеца, за 6 месеца, експертно, от повече партии и заставам на това мнение. Днес ще се забележим отново с ПП-ДБ, тъй като хаоса в страната към този момент е цялостен. "

" Възраждане " провокираха скандал в пленарната зала.

Костадин Костадинов - водач на " Възраждане ": " Нямате морално право да сте тук, върнете мандата. "

Мирослав Иванов - ПП-ДБ: " Моля, господин ръководител, да прекъсвате всички опити за фашистка агитация като тази на господин Костадинов. "

Според водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ държавно управление с мандата на ПП-ДБ, след всичко случило се е немислимо:

" Да има държавно управление е наложително - от кого, от рамбовци, които няколко души отново през вас медиите разбрахме, че почерпени вземат решения за разпра с опозицията. От рамбовци, които на свои партийни съвещания не се занимават с проблемите на хората и на страната, а се занимават по какъв начин да натикат и заличат своите съперници. Това е пълзящ фашизъм. "

Позицията на " ИТН " също е срещу държавно управление с мандата на втората политическа мощ.

" Видимо тези две обединения вървят към извънредно уродливо държавно управление. Правителство, което няма да понесе нервите на българите и ще бъде изметено доста бързо ", сподели Станислав Балабанов - Има Такъв Народ.

Преди началото на парламентарния ден жители организираха проява под надпис " Антимандат митинг ".

Мадлена Кирчева, протестиращ: " Тези хора извършват поръчки външни. Затова ние не желаеме постоянно държавно управление от този състав на Народното събрание. "

А до какво ще доведат договарянията за държавно управление - престои да разберем.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР