На традиционната подготвителна среща на Партията на европейските социалисти (ПЕС)

...
На традиционната подготвителна среща на Партията на европейските социалисти (ПЕС)
Коментари Харесай

Станишев: Европейският съвет трябва да поддържа европейската мечта жива за всички страни, стремящи се към членство в ЕС

На обичайна подготвителна среща на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Брюксел, водена от водача на ПЕС Сергей Станишев, министър председатели, комисари и партийни водачи от лявото политическо семейство обявиха поддръжка за предоставяне на статут на страна-кандидат за участие в Европейски Съюз на Украйна и Молдова.

Премиерите показаха убеденост, че това ще даде вяра за европейското бъдеще на тези страни и техните нации в един изменен геополитически подтекст, като в същото време ще послужи за поощряване на държавните управления да продължат промените, нужни за процеса на присъединение към Европейски Съюз.

Лидерите от ПЕС приканиха и за бързо решение на отворените въпроси във връзка с Северна Македония и Албания, с цел да могат договарянията за присъединение към Европейски Съюз с двете страни да стартират без по-нататъшно закъснение.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев съобщи:

„ Днес европейските водачи би трябвало да насочат обръщение на вяра. Страните, които работят за участие в Европейски Съюз, заслужават явен сигнал, че Съюзът също е зает с тях и ще ги поддържа в техния блян за европейско бъдеще. ПЕС поддържа статута на претенденти за участие на Украйна, Молдова и Грузия. “

„ Пътят към присъединението е дълъг и комплициран. Различните страни се намират на разнообразни стадии и е значимо всяка от тях да има съображение за вяра през днешния ден, в това число Северна Македония и Албания. Трябва да подсигуряваме, че този развой ще остане благонадежден, ще продължи деликатно въз основа на постигнатия прогрес и ще работим дружно за превъзмогване на провокациите.”
Премиерите, европейските комисари и водачите на ПЕС още веднъж показаха цялостната си взаимност с Украйна и осъдиха съветската инвазия в страната. ПЕС упорства Русия неотложно да изтегли войските си и да съблюдава интернационално приетите граници. Атаките против цивилни жители би трябвало да спрат, а отговорните за военни закононарушения би трябвало да бъдат подведени под отговорност. Европа би трябвало да продължи да оказва поддръжка на Украйна, в това число филантропична помощ и да работи за преустановяване на войната. Европейски Съюз би трябвало също по този начин да продължи последователното понижаване на потреблението на съветски изкопаеми горива и да форсира използването на Зелената договорка.

Партиите-членки на ПЕС управляват седем държавни управления на Европейски Съюз – Германия, Испания, Швеция, Португалия, Дания, Финландия и Малта, които съставляват над 36% от популацията на Европейски Съюз, и са част от ръководещата коалиция в други шест държави-членки – Италия, Румъния, Белгия, България, Словения и Люксембург. Девет европейски комисари са част от фамилията на ПЕС.
Тази година ПЕС отбелязва 30-годишнина от своето учредяване през 1992 година Тя ще бъде маркирана на идния конгрес на ПЕС, който ще организира в Берлин на 14-ти и 15-ти октомври, а хазаин ще бъде ръководещата в Германия ГСДП.

На срещата участваха:
• Сергей Станишев, президент на Партията на европейските социалисти
• Олаф Шолц, канцлер на Германия
• Магдалена Андерсон, министър-председател на Швеция
• Санна Марин, министър-председател на Финландия
• Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейската зелена договорка
• Жозеп Борел, висш представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност/заместник-председател на Европейската комисия
• Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия
• Паоло Джентилони, европейски комисар по въпросите на стопанската система
• Никола Шмит, европейски комисар по въпросите на заетостта и обществените права
• Таня Файон, заместител министър-председател и министър на външните работи на Словения, водач на Социалдемократическата партия в Словения
• Енрико Лета, секретар на Демократическата партия в Италия
• Марсел Чолаку, водач на Социалдемократическата партия в Румъния
• Алексис Ципрас, водач на Сириза, Гърция (наблюдател)

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР